Vandaag is het seizoen voor Zeeuwse mosselen geopend, een mooi moment om nog eens een mosselgerecht te maken; op Italiaanse wijze deze keer.

hoofdgerechten

Mosselen, Italiaanse

INGREDIENTEN
  • 75 gram pancetta
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels grof gesneden oregano
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 deciliter droge (Italiaanse) witte wijn
  • 2 kilo mosselen
  • 2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
BEREIDING

Snijd de pancetta in reepjes en snijd de sjalotjes en knoflook fijn.
Verhit de olie in een grote (soep)pan met passend deksel en bak hierin de reepjes pancetta met de sjalotjes 6-8 minuten tot de pancetta iets krokant is.
Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
Voeg de oregano, peper en wijn toe en verwarm alles goed.
Schep dan de mosselen erbij, dek de pan af en laat de mosselen circa 5 minuten koken op hoog vuur tot ze open zijn.
Schud de pan tussentijds 3 keer.
Kook de mosselen vooral niet te lang, dan worden ze droog en taai.
Strooi de peterselie erover, schud de mosselen nog een keer om en serveer direct.
Lekker met geroosterde aardappelen met rozemarijn of tijm.

Voor 2 personen

Hoewel mosselen tegenwoordig schoongemaakt worden aangeboden, laat ik ze toch altijd nog even één voor één door mijn handen gaan.
Ik doe dit onder de stromende koude kraan, zo kan ik tevens de kapotte exemplaren eruit halen en kijken of ze allemaal gesloten zijn.
Mosselen die open staan geef ik een ferme tik met een mes, als ze daarna sluiten mogen ze meedoen, blijven ze openstaan, dan doe ik ze weg

Geef een reactie