Zeetong is een heerlijke vis, ik eet hem graag zo puur mogelijk, mijn favoriete bereidingswijze is bakken in roomboter.
Maar vandaag doe ik er iets heel anders mee, ik maak lekker ouderwetse tongrolletjes.
Ik reken hier een rolletje per persoon, dat is voldoende, zeker voor een diner met meerdere gangen. Maar het is zeker niet verboden om er twee te serveren.
Vraag de visboer om niet te kleine tongfilets zonder vel.
De pastinaak is, op onderstaande manier bereid, verrassend lekker, soms kan deze witte wortel wat melig zijn, maar in dit gerecht is de groente lekker krokant.
Ik vind de combinatie met kokosmelk heel lekker, kokoshaters kunnen in plaats van de kokosmelk een mengsel van slagroom en volle melk gebruiken.

hoofdgerechten

Tongrolletjes met kokosmelk en pastinaak

INGREDIENTEN
  • 4 mooie tongfilets zonder vel
  • zout, witte peper
  • 1-2 theelepels grof gesneden dille
  • circa 400 gram pastinaken
  • 3 sjalotjes
  • 1 eetlepel kokos- of zonnebloemolie
  • 4 deciliter visbouillon
  • 4 deciliter kokosmelk
  • citroensap
  • wat extra dille
BEREIDING

Dep de tongfilets droog en bestrooi ze met zout, peper en de dille.
Rol ze op en zet ze vast met een houten prikker of een stukje keukentouw.
Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd er vervolgens met dezelfde dunschiller (of met een schaaf) mooie dunne repen van.
Snijd die repen vervolgens in dunne linten, ongeveer de breedte van tagliatelle.
Snijd de sjalotjes fijn en bak ze circa 5 minuten in de kokosolie in een wijde braadpan, waarin de visrolletjes naast elkaar kunnen staan.
Voeg de bouillon toe  en laat deze 10 minuten zachtjes koken en tevens indampen. Voeg dan de kokosmelk toe en laat de saus nog  8-12 minuten zachtjes koken tot hij iets dikker is geworden.
Roer de pastinaaklinten door de kokossaus en verwarm ze enkele minuten in de saus onder omscheppen, ze moeten echter wel beetgaar blijven en breng ze op smaak met wat zout, peper en citroensap.
Leg de tongrolletjes op de pastinaaklinten en laat ze, afgedekt met een deksel, 5-6 minuten zachtjes garen, houd ze goed in de gaten, de vis mag vooral niet té gaar worden.
Serveer de tongrolletjes met de romige pastinaaklinten.
Bestrooi eventueel met wat fijngesneden dille.
Aardappelpuree op smaak gebracht met royaal fijngesneden bladpeterselie smaakt hier erg lekker bij.

Voor 4 personen

Geef een reactie