Het is, tot en met 9 september, Nationale Mosselweek, voor mij was dat een goede gelegenheid om mosselen in mosterdsaus te eten. 
Hoewel mosselen schoongemaakt worden aangeboden, laat ik ze toch altijd nog even één voor één door mijn handen gaan, ik schreef het al eerder.
Ik doe dat onder de stromende koude kraan, zo controleer ik of ze niet kapot zijn en of ze allemaal gesloten zijn. Mosselen die open staan geef ik een ferme tik met een mes, als ze daarna sluiten mogen ze meedoen, blijven ze openstaan, dan doe ik ze weg.
De licht pittige mosterdsaus wordt gebonden met eidooiers, dat geeft een zachte, fluwelige saus. Belangrijk is wel dat de saus, na toevoeging van het eidooiermengsel, niet meer kookt, want dan stollen de eidooiers en krijg je een geschifte saus.
Je kunt de saus meer of minder pittig maken, afhankelijk van de mosterd die je kiest.
Ook met grove mosterd, die met mosterdzaadjes, wordt het een heelijke saus, bovendoen zie je dan die speelse zaadjes in de saus.

hoofdgerechten

Mosselen in mosterdsaus

INGREDIENTEN
  • 3 kilo mosselen
  • 2-3 sjalotjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 6 eetlepels crème fraîche
  • 1-2 eetlepels (Dyon)mosterd
  • 2 eidooiers
  • zout, peper
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
BEREIDING

Spoel de mosselen onder de stromende koude kraan en controleer ze op kapotte en open exemplaren. 
Snijd de sjalotjes fijn en bak ze circa 5 minuten in de hete olie in een grote pan.
Voeg de wijn toe en verwarm het mengsel 4-5 minuten op zacht vuur.
Voeg de mosselen toe, zet het vuur hoger, dek de pan af en kook de mosselen circa 5 minuten tot alle schelpen open zijn.
Schud de mosselen tijdens het koken drie keer goed om, zodat alle schelpen gelijkmatig worden verwarmd en de gelegenheid krijgen om open te gaan. 
Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan.
Schenk het kookvocht uit de pan door een fijne zeef of door een doek en laat het kookvocht op hoog vuur 1-2 minuten inkoken.
Klop de crème fraîche, mosterd en eidooiers door elkaar en roer dit mengsel door het warme kookvocht. Laat de saus nu niet meer koken.
Breng hem op smaak met zout en peper en schep de mosselen door de saus.
Bestrooi met bieslook en serveer direct.

Voor 4 personen

Geef een reactie