Viscakes kun je maken met vrijwel elke magere vis, zoals kabeljauw, schelvis, wijting of zeewolf. Diepvriesvis kan ook gebruikt worden, maar dan moet de vis eerst goed ontdooid en drooggedept zijn.
Het leuke van dit recept is dat je kunt variëren met de smaakmakers; met bijvoorbeeld koriander, een beetje currypasta en een snufje verse munt worden het Aziatische viscakes.
Ik ga uit van 1 kilo vis, dat is voor circa zes personen, maar je kunt het recept makkelijk halveren.

hoofdgerechten

Viscakes

INGREDIENTEN
  • 100 gram witbrood zonder korst
  • 1 kilo stevige visfilets (kabeljauw, schelvis, wijting)
  • 1 kleine rode chilipeper
  • 3 lente-uitjes
  • zout, peper
  • 3 eieren
  • geraspte schil van 1-2 citroenen
  • 2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
  • 1 eetlepel fijngesneden dragon of dille
  • circa 125 gram gedroogd broodkruim
  • 3-4 eetlepels zonnebloemolie
BEREIDING

Pluk het brood in stukken en maak het fijn in de keukenmachine.
Snijd de visfilets in stukken en doe ze bij het brood in de keukenmachine. Pureer de vis met de pulsknop tot deze heel fijn is. Haal het mengsel uit de machine en doe het in een kom.
Snijd de rode peper fijn, evenals de lente-uitjes. Meng het vismengsel met de rode peper, lente-ui, zout, 1 ei, citroenrasp, peterselie en dragon. Vorm hiervan 12 ronde cakes van circa 1,5 cm dik.
Klop 2 eieren in een kom los met zout en peper. Doe het gedroogde broodkruim in een andere kom. Haal de viscakes eerst door losgeklopt ei en vervolgens door gedroogd broodkruim. Herhaal deze beide handelingen eventueel nog een keer, de viscakes moeten goed met broodkruim bedekt zijn.
Bak de cakes, eventueel in gedeelten, in de hete olie goudgeel in 5-7 minuten, keer ze halverwege.
Laat ze heel even uitlekken op keukenpapier en serveer ze met tartaarsaus.

Voor 6 personen

Gedroogd broodkruim
Snijd plakjes brood, het liefst van 1 dag oud, in stukken en laat ze op de bakplaat in een voorverwarmde oven van 150°C drogen in 15-20 minuten. Maal het krokante brood fijn in de keukenmachine.
In een afgesloten doos blijft dit broodkruim circa twee weken goed in de koelkast.

Geef een reactie