Aardbeien en ‘blindbakken’
Deze rijk gevulde aardbeientaart levert je vast een klein applaus op, terwijl hij toch heel eenvoudig te maken is. De taart bestaat uit een krokant gebakken bodem van bladerdeeg die royaal is gevuld met rijpe, verse aardbeien.
Voor de deegbodem is het kant-en-klare roomboterbladerdeeg uit de supermarkt geschikt. De aardbeien worden pas vlak voor serveren op de deegbodem gelegd en daarom moet het bladerdeeg zogenaamd ‘blind’ gebakken worden. Hiervoor is een ‘steunvulling’ nodig die de bodem verzwaart, zodat het deeg tijdens het bakken niet kan opbollen en de deegranden niet naar beneden zakken. Als steunvulling kun je oude gedroogde peulvruchten gebruiken of rijst. Beide producten kun je na afkoelen voor een volgende keer bewaren. Er bestaan ook zogenaamde blindbakkorrels en de laatste ontwikkeling is een metalen ketting die je op de deegbodem kunt leggen. Beide zijn verkrijgbaar bij kookwinkels.
Vergeet vooral niet om tussen het deeg en de steunvulling een stuk bakpapier of aluminiumfolie te leggen om vastplakken van de steunvulling te voorkomen.
De chocolade op de deegbodem is een gouden tip; het vocht uit de aardbeien krijgt hierdoor minder kans om de bodem slap te maken.

zoet

Aardbeientaart

INGREDIENTEN
  • 6-8 plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg
  • circa 75 gram pure chocolade
  • circa 1 kilo kleine rijpe, verse aardbeien
  • poedersuiker
BEREIDING

Laat de plakjes deeg snel ontdooien op het werkvlak. Leg ze daarna op elkaar en rol ze uit tot een cirkel van circa 30 centimeter doorsnede. Leg het deeg in een ingevette taartvorm van circa 26 centimeter doorsnede en prik de deegbodem regelmatig in met een vork. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de bodem met een steunvulling (oude peulvruchten, blindbakkorrels of blindbakketting). Zorg hierbij dat de steunvulling ook goed tegen de randen ligt. Bak de deegbodem circa 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C. Verwijder steunvulling en bakpapier en bak de deegbodem nog 10-15 minuten tot deze krokant en goudgeel is. Laat hem op een rooster afkoelen.
Smelt de chocolade in een kom boven een pan met heet water en bestrijk de afgekoelde deegbodem hiermee. Laat de chocolade stollen. Verdeel vlak voor serveren de aardbeien over de deegbodem en bestuif ze dun met poedersuiker.

Voor circa 10 personen

Geef een reactie