Geen Sinterklaas zonder banketletter en daarom ga ik er begin volgende week een bakken.
Ik weet dat ze volop te koop zijn, maar zelf gemaakt smaakt zo’n letter toch het allerlekkerst.
Het krokante deeg vormt een heerlijk contrast met de zachte amandelvulling.
Met kerst maak je op dezelfde manier en met dezelfde ingrediënten een kerstkrans of –staaf.
Deze banketletter kunt u, goed verpakt, enkele dagen bewaren.
Wel is het lekker om het banket voor serveren even ‘op te piepen’ in een oven op 150°C.
Amandelspijs koopt u bij de notenkraam op de markt of in de supermarkt.

zoet

Banketletter

INGREDIENTEN
  • 400-500 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 1-2 eetlepels geraspte citroen- of sinaasappelschil
  • circa 7 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
BEREIDING

Kneed het amandelspijs met 1 ei en de citroenrasp tot een soepel mengsel.
Vorm hiervan een lange rol van circa 60 centimeter lang.
Leg de plakjes deeg achter elkaar, zo dat de randen elkaar 1 centimeter overlappen. Druk de deegranden goed op elkaar en rol de randen glad met een deegroller.
U heeft nu een lange deegreep van circa 62 x 10 centimeter.
Leg de rol amandelspijs in het midden van de deegreep en vouw of rol het deeg rond het amandelspijs.
Druk de deegranden goed op elkaar, gebruik eventueel een beetje water om de randen op elkaar te plakken.
Sluit beide zijkanten van de rol door het deeg dicht te knijpen.
Leg de deegrol op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar onderen en vorm de rol tot een letter, bijvoorbeeld de letter S van Sinterklaas (of maak van de deegrol twee staven).
Klop 1 ei los met 2 theelepels water en bestrijk de banketletter hiermee.
Bak de letter in circa 35 minuten goudgeel in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C. Laat hem op een rooster afkoelen.

Geef een reactie