De afgelopen week heb ik in Frankrijk meerdere keren galette des rois gegeten, die lekkere, gevulde driekoningenkoek of -taart.
Driekoningen, in Frankrijk Epiphanie genoemd, wordt daar uitgebreid gevierd.
En dan niet alleen op 6 januari, een aantal dagen voor deze datum begint het al en zelfs het afgelopen weekend stonden de etalages bij de Franse banketbakkers nog vol galettes.
Fransen nodigen hun vrienden en familie uit om samen een punt galette te eten na de lunch om een uur of half twee, of in de namiddag om vier uur als ‘gouter’, zo heb ik mogen ervaren.
Ze schenken er beide keren een mousserende witte wijn bij, ook om nog op het nieuwe jaar te toosten.
Vorig jaar gaf ik u al een recept voor zo’n galette, dit is een lekkere variant met dadels.
Gebruik hiervoor de gedroogde dadels en niet de zoetere gekonfijte dadels.
Hoewel driekoningen al achter de rug is, geef ik u toch nog het recept, omdat het een heerlijke winterkoek is die u elk moment kunt maken.