Krokante koekjes van zanddeeg zijn huisgemaakt op hun best.
Bewaar ze in een goed afgesloten trommel, dan blijven ze zeker een dag of vijf goed.
U kunt wat fijngesneden stemgember toevoegen, deze gember is ingelegd in siroop en in potjes te koop bij de supermarkt.
Ook een half theelepeltje citroenrasp of sinaasappelsap is een lekkere smaakmaker of wat vanillemerg.
En vlak voor het bakken kan er een amandel in het deeg worden gedrukt, zoals je bij de banketbakker wel ziet.

zoet

Zanddeegkoekjes

INGREDIENTEN
  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 75-100 gram suiker
  • 1 klein ei
  • 125 gram koude boter
  • als smaakmaker:
    0,5 theelepel geraspte citroen- of sinaasappelschil,
    2 theelepels fijngesneden stemgember, 
    het merg uit 0,5 vanillestokje
BEREIDING

Meng de bloem met het zout en de suiker in een kom.
Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje en breek hierin het ei. Snijd de boter in klontjes en voeg deze toe.
Voeg nu ook de smaakmaker naar keuze toe.
Kneed het mengsel snel tot een soepel deeg.
Vorm het deeg tot een bal en laat deze, verpakt in plasticfolie, 1 uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van circa 4 millimeter dik.
Steek hieruit met een uitsteekvorm naar keuze 20-25 koekjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in 10-15 minuten goudgeel en krokant in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C. Laat ze op een rooster afkoelen. 

Voor 20-25 stuks

Geef een reactie