Cake, je kunt me er voor wakker maken!
Een plakje huisgebakken cake vind ik het toppunt van gastvrijheid.
Dit recept van de gemarmerde cake gaat uit van het basis-cakebeslag, quatre quarts, ofwel vier gelijke delen. Maar in dit geval schep je slechts tweederde deel van het beslag in de vorm en door de rest meng je cacaopoeder en een aantal gemalen specerijen.
Dit donkere beslag werk je met een vork door het lichte beslag en tijdens het bakken ontstaat een fraaie gemarmerde cake.

zoet

Cake, gemarmerd

INGREDIENTEN
  • 250 gram zachte boter
  • 220-250 gram witte basterdsuiker
  • 4 grote eieren
  • 250 gram bloem, gezeefd
  • zout
  • vers gemalen peper
  • 30 gram cacaopoeder
  • snufje gemalen nootmuskaat
  • 1-3 theelepels gemalen kaneel
  • snufje gemalen kruidnagel
BEREIDING

Klop de boter met de suiker met de handmixer of garde tot een licht en luchtig mengsel.
Klop daarna de eieren er één voor één door en spatel er vervolgens de gezeefde bloem en een snufje zout voorzichtig door.
Schep tweederde deel van het beslag in een met boter ingevette cakevorm van circa 1,5 liter inhoud.
Roer door het overgebleven beslag een snufje vers gemalen peper, de cacao, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.
Maak een geultje over de lengte van het lichte beslag en schep daar het donkere beslag in. Maak nu met een vork enkele op en neer gaande bewegingen door het beslag, zodat dit mooi gemarmerd wordt.
Bak de cake in 60-70 minuten goudgeel en gaar in het midden van een voorverwarmde oven op 175ºC. Schakel de oven na 15 minuten terug naar 160°C.
Controleer de gaarheid van de cake met een spies; steek deze in het midden van de cake, als de spies er droog uitkomt, is de cake gaar.
Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen.  

Voor 15-20 plakken

Geef een reactie