Na een aantal voorgerechten de laatste weken geef ik, zo kort voor kerst, nog enkele desserts en natuurlijk zijn ook deze weer heel gemakkelijk te bereiden.
Met deze ‘kaas’taart, een cheescake zonder bodem eigenlijk, heb ik altijd veel succes.
Ik heb hem lang geleden leren kennen op Corsica, de taart heet daar Fiadone en wordt gemaakt met brocciu, een verse schapenkaas.
In ons land is brocciu moeilijk verkrijgbaar, alleen bij gespecialiseerde kaaswinkels misschien. Toch kan de taart hier een succes worden, want gemaakt met volle kwark, die met 40% vet, is hij ook heerlijk.
Dat kan kwark van koemelk zijn, maar ook van schapen- of geitenmelk, bij de natuurvoedingswinkel zijn meerdere soorten verkrijgbaar.
De hoeveelheid suiker is naar smaak.
Een schepje frambozen- of aardbeiencoulis (http://www.marliesbatelaan.nl/?s=frambozencoulis) smaakt er heerlijk bij, in dit seizoen zijn diepvriesvruchten hiervoor ideaal.

zoet

Fiadone, cheesecake met citroen

INGREDIENTEN
  • 6 eieren
  • 200-275 gram suiker
  • 500 gram verse kaas (brocciu)
    of volle kwark (40%vet)
  • geraspte schil van 1 citroen
BEREIDING

Klop de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel.
Roer er de kaas of de kwark door en de citroenrasp.
Schenk het mengsel in een ingevette springvorm van circa 22 centimeter doorsnede en bak de fiadone 35-45 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C. De fiadone is klaar als deze net gestold is.
Laat de taart in de vorm afkoelen.
Serveer de taart puur of met een schepje frambozen- of aardbeiencoulis.

Voor 6-8 personen

Geef een reactie