Die goede man is weer in het land en dan is de tijd rijp voor speculaas, want het Sinterklaasfeest is pas compleet met de geur van zelfgebakken speculaas in huis!.
Natuurlijk kunt u deze kruidige koek kant-en-klaar kopen, maar zelf bakken is toch het allerlekkerst.
Speculaaskruiden zijn kant-en-klaar te koop, de samenstelling kan per merk wisselen, maar er zit onder andere kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in.
Met de hoeveelheid speculaaskruiden kunt u experimenteren, afhankelijk of u een zachte of intense kruidige smaak wilt, maar teveel van dit specerijenmengsel kan een bittere smaak geven.
Ik voeg nog graag een snufje gemberpoeder toe, dat maakt de speculaas extra lekker.
Die gemberpoeder kan ook achterwege blijven, evenals de amandelen, want ook zonder amandelen wordt het een lekkere speculaas. 
Vorm het deeg tot een fraaie speculaaspop of rol het uit tot een grote lap.

zoet

Speculaas

INGREDIENTEN
  • 185 gram zelfrijzend bakmeel
  • 85 gram donkere basterdsuiker
  • 10-20 gram speculaaskruiden
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • zout
  • 120 gram koude roomboter
  • 50-100 gram blanke amandelen
BEREIDING

Zeef het bakmeel in een kom en roer er de suiker, speculaaskruiden, gemberpoeder en een snufje zout door.
Snijd de boter in stukjes en 'snijd' deze met twee messen door het bakmeelmengsel tot er een kruimelig mengsel ontstaat.
Kneed het mengsel daarna snel met één hand tot een soepel deeg, voeg eventueel een tot drie eetlepels ijskoud water toe als het deeg te droog is.
Vorm het deeg tot een dikke plak en laat deze, verpakt in plasticfolie, circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Vorm het deeg daarna tot een pop van 4-5 millimeter dik, of rol het deeg uit tot een rechthoekige lap.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het met een vork regel­ma­tig in. Druk de amandelen in het deeg en bak de speculaas in 25-30 minuten bruin en krokant in het midden van een voorverwarmde oven op 170°C.
Laat de speculaas op een rooster afkoe­len.

Voor circa 450 gram

Geef een reactie