Je eet er je vingers bij op, zo heerlijk is deze perencake met een vleugje calvados.
En eten er kinderen mee, dan kan de drank gewoon achterwege blijven, want ook zonder is de cake meer dan verrukkelijk.
Ik heb voor deze cake de smaakvolle Williams peer gebruikt, maar een Doyenne de Comice voldoet ook.

zoet

Perencake

INGREDIENTEN
  • 3-4 rijpe, maar nog stevige peren (circa 700 gram)
  • 2 eetlepels calvados
    of rum
  • 150 gram en
    1 eetlepel rietsuiker
  • 180 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gram zachte roomboter
  • 3 eieren
  • eventueel poedersuiker
    en slagroom
BEREIDING

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd elke peer in 8 partjes.
Leg de partjes peer in een wijde schaal, leg ze zoveel mogelijk naast elkaar en druppel de calvados erover.
Strooi er 1 eetlepel suiker over en laat de peren zo circa 30 minuten staan.
Meng de bloem met bakpoeder en zout.
Klop de boter met 150 gram suiker tot een luchtig mengsel, dit gaat het gemakkelijkst met een handmixer.
Roer de eieren één voor één door het botermengsel en spatel er vervolgens voorzichtig het bloemmengsel door.
Bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 centimeter doorsnede met bakpapier en vet de randen van de vorm in met boter.
Schep het beslag in de vorm en leg er vervolgens de partjes peer op.
Druk de peren iets in het deeg en druppel de overgebleven calvados over de cake.
Bak de cake in 30-40 minuten goudgeel en gaar in het midden van een voorverwarmde oven op 175°C.
U kunt de gaarheid van de cake controleren met een metalen spies; steek de spies in het midden van de cake (niet in een stukje peer), als de spies er schoon uitkomt is de cake gaar.
Laat de cake op een rooster afkoelen, verwijder na circa 15 minuten de rand van de springvorm en laat de cake verder afkoelen.
Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur, eventueel bestrooid met poedersuiker en met een lepeltje lobbig geklopte slagroom.

Voor circa 12 punten

Geef een reactie