Van tarte Tatin, de appeltaart die omgekeerd wordt gebakken, bestaan verschillende recepten. Ik vind dit een lekker en bovendien gemakkelijk recept, omdat je er kant-en-klaar bladerdeeg voor gebruikt.
Daarentegen zet ik de vorm met het boter-suikermengsel en de appels wel eerst een tijdje op het vuur tot het mengsel gaat karameliseren, dit kost extra tijd, maar het resultaat vind ik lekkerder. 
U heeft voor deze taart een vorm met vaste bodem nodig, een ovenvaste koekenpan of een ovenschaal kan ook.  
De taart kunt u al een dag van tevoren maken en de volgende dag voor serveren circa 15 minuten ‘oppiepen’ in een voorverwarmde oven op 150°C.
De Franse golden delicious vind ik de lekkerste appel voor tarte Tatin, maar een jonathan voldoet ook.
Ik ben geen echte toetjesfan, maar met een stukje lauwwarme tarte Tatin en een lepeltje crème fraîche kun je me een groot plezier doen.

zoet

Tarte Tatin; omgekeerd gebakken appeltaart

INGREDIENTEN
  • 75 gram roomboter
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1,5-2 kilo Franse golden delicious of jonathan
  • 5-6 plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg
  • 1-1,5 deciliter crème fraîche of slagroom
BEREIDING

Smelt de boter in een taartvorm met vaste bodem van circa 25 centimeter doorsnede op matig vuur, neem de vorm van het vuur en strooi de suiker gelijkmatig op de gesmolten boter.
Schil de appels en snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis.
Leg de stukken appel in cirkels in de vorm, dicht tegen elkaar aan met de bolle kant naar beneden.
Zet de vorm weer op het vuur en laat het boter-suikermengsel op matig vuur licht karameliseren. Dit kan wel 30 tot 40 minuten duren, de appels laten vocht los en dat moet eerst weer verdampen voordat de suiker kan karameliseren.
Laat de plakjes deeg ontdooien, leg ze daarna op elkaar en rol ze uit tot een dunne lap. Steek hieruit een cirkel van circa 26 centimeter doorsnede, 1 centimeter groter dan de doorsnede van de vorm.
Leg het deeg over de appels en duw de rand van het deeg tussen de vorm en de appels. Bak de taart 25-30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 210°C tot het deeg goudgeel is.
Houdt de laatste 10 minuten van de baktijd goed in de gaten of het deeg niet verbrandt, is dit wel het geval, dek het deeg dan af met aluminiumfolie. 
Laat de taart 10 minuten staan en stort hem dan op een schaal zodat de appels boven liggen. Serveer hem lauwwarm of op kamertemperatuur met een lepeltje crème fraîche of lobbig geklopte ongezoete slagroom.
Als u de taart van tevoren heeft gebakken, verwarm hem dan tot lauwwarm in een voorverwarmde oven op 150°C.

Voor 8-12 personen

Geef een reactie