De mirabel
Wij worden er niet warm of koud van, maar de Fransen kijken vanaf begin augustus al reikhalzend uit naar de eerste mirabellen, de kleine gele pruimen die zo ontzettend lekker zijn en vanaf half augustus op de markt verschijnen.
Ze hebben slechts een doorsnede van drie centimeter, maar een geweldig aroma en dat heeft hen het koosnaampje ‘fruitbonbon’ opgeleverd.
Mirabellen komen voornamelijk uit de Lorraine (Lotharingen), daar hebben ze zelfs een beschermde herkomstbenaming gekregen, een IGP (Indication Géographique Protégée), ‘Mirabelles de Lorraine’.
Het schijnt dat er verschil is tussen mirabellen uit Metz en die uit Nancy: Metz-mirabellen zijn het meest geparfumeerd, hebben een fragiel geel velletje met een klein rood blosje en zijn klein, hun doorsnede is circa 2 centimeter. De mirabellen uit Nancy zijn iets groter en hun gele velletje is wat steviger.
Hoewel de mirabel voornamelijk een Lorraine-aangelegenheid is, zie je haar op alle Franse markten, weliswaar mondjesmaat, maar genoeg om er van te profiteren.
In Nederland zijn ze moeilijk verkrijgbaar, maar deze lekkere crumble kun je ook met andere pruimen maken, halveer deze of snijd grote exemplaren zelfs in vieren.