Om de Thaise dagen af te sluiten maak ik nog een verrukkelijk dessert.
Ik heb deze bekende Thaise lekkernij in Bangkok leren kennen in een klein winkeltje met daarachter een keuken, eigenlijk een soort werkplaats, waar de hele dag kleefrijst in kokosmelk werd bereid.
Het rook er erg lekker en de rijst die wordt geserveerd met verse mango was zo verschrikkelijk lekker, ik heb zelden zo’n lekker nagerecht geproefd. Het contrast tussen die aromatisch zoete mango en de lauwwarme, licht zoute kokosrijst is heel bijzonder.
Ik heb goed gekeken hoe de rijst werd bereid en geprobeerd het na te maken; dit is het resultaat.
U maakt het met kleefrijst, ketan, deze is verkrijgbaar bij de toko.
De dikke kokosmelk ontstaat vanzelf in het blik, zoals ik ook bij de kipcurry schreef.
Als het blik een tijdje staat, zakt het dikke gedeelte naar onderen en de dunne kokosmelk ontstaat boven in het blik.
Als u nu het blik omkeert en direct opendraait kunt u de dikke kokosmelk eruit scheppen, de dunnere kokosmelk kan voor een ander gerecht gebruikt worden.
Hoewel dit dessert zoet is, moet u hiervoor toch ongezoete kokosmelk gebruiken.