Misschien heeft u een kwee in de tuin, dan boft u. 
En anders biedt een goed gesorteerde of Turkse groenteman uitkomst, of de biologische markt.  
De fraaie gele kweepeer met zijn donzige velletje is niet heel bekend, maar echte liefhebbers doen veel moeite om een kistje te pakken te krijgen.
Er is zelfs vraag en aanbod op marktplaats.nl en op de speciale kweepeersite kweepeer.nl, de vruchten worden van oktober tot december geoogst.
De harde peer is in rauwe vorm oneetbaar, pas na bereiden komt de aromatische smaak vrij.
Het aantal liefhebbers in ons land neemt toe en daarmee ook de populariteit.
In mediterrane landen weten ze het al lang, daar wordt veel home made kweerpeerpasta gemaakt, ‘carne de membrillo’ noemen ze dat in Spanje en in Frankrijk heet het ‘pâte de coing’.
Deze stevige pasta wordt vaak bij schapenkaas geserveerd.
Het drogen van deze pasta neemt ruim een etmaal in beslag.

zoet

Kweepeerpasta

INGREDIENTEN
  • circa 1 kilo kweeperen
  • 500-600 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • circa 1 eetlepel zonnebloemolie
BEREIDING

Was de kweeperen goed en wrijf ze droog. 
Snijd ze in de lengte in vieren (handig als na het koken de klokhuizen eruit worden gesneden) en leg ze in een pan met alle pitten.
Bedek ze met koud water, breng dit aan de kook en kook de kweeperen 20-25 minuten op zacht vuur tot ze gaar zijn en je er gemakkelijk in kunt prikken.
Laat ze uitlekken en verwijder de klokhuizen (van het het geurige vocht kunt u eventueel een gelei maken of limonade),
Draai het vruchtvlees door een groentemolen, weeg het en voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe en het citroensap.  
Kook deze kweepeermoes nu in tot een zeer stevige massa die gemakkelijk van de bodem loslaat, doe dit in een pan met dikke bodem, een braadpan bijvoorbeeld. Roer onafgebroken, het zal 20-30 minuten duren tot de massa stevig genoeg is en niet mee terugloopt naar de bodem van de pan.
Dit is wel even een zwaar karweitje.
De massa zal gaan 'bloppen', bescherm daarom uw handen en armen.
Zet een rechthoekige vorm klaar, bekleed deze met aluminiumfolie en vet het folie dun in met olie.
Schep de massa, als deze echt heel stevig is, in een laag van 2 centimeter in de vorm en laat dit circa 12 uur drogen op een niet te warme, goed geventileerde plek.
Draai de plak pasta om op een rooster, verwijder het folie en laat nogmaals circa 12 uur drogen.
Als het goed is heeft u nu een stevige plak kweepeerpasta die niet kleeft.
Als het te zacht is, kunt u het opnieuw verwarmen, inkoken en weer drogen.
U kunt de pasta in zijn geheel bewaren of in stukjes gesneden, het is heerlijk bij pittige (schapen)kaas.
De Fransen serveren dit graag als 'vruchtenbonbon', daarvoor rollen ze de stukjes pasta door wat extra kristalsuiker.
Kweepeerpasta kan circa 6 weken worden bewaard in een goed afgesloten trommel op een koele, droge plek.

Geef een reactie