Het is echt vijgentijd, ze zijn op dit moment heel rijp en dan zijn ze het lekkerst.
Vijgen moeten, om zo uit het vuistje te eten, bijna té rijp zijn.
Voor jam zijn de iets steviger exemplaren heel geschikt, maar kies wel rijpe vruchten, anders krijgt de jam weinig smaak.
Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om bij kaas iets zoets te serveren zoals een compote of jam. Ik ben er zelf geen liefhebber van, maar ik ken er die niet anders willen en dan is vijgenjam een heerlijke kaasbegeleider.
Vijgenjam bevat veel pitjes, dit hoort er echt bij en het is jammer om de pitjes eruit te zeven want dit gaat ten koste van de smaak. Wil je toch liever een gladde jam? Wrijf het mengsel dan, nadat de suiker is opgelost, maar voor de pectine erbij gaat, door een fijne zeef.
Ik gebruik voor de jam gewone kristalsuiker met vloeibare pectine, deze laatste koop je bij de drogist. Misschien voldoet geleisuiker ook, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
Potten en deksels kun je ‘steriliseren’ in de vaatwasser op het heetste programma of heel goed en heet afwassen, vervolgens heet naspoelen en omgekeerd laten drogen in een oven op 90ºC.