Het sombere weer vraagt om een zonnig gerecht, een toetje deze keer, gemaakt van perziken of nectarines. Beide zijn nog verkrijgbaar.  
Het toetje komt oorspronkelijk uit Italië, ik heb het enkele keren in Piëmonte gegeten.
De vruchten hoeven niet ontveld te worden, het is zelfs beter om het niet te doen, omdat ze dan beter in vorm blijven.
Zoete witte wijn heeft misschien niet iedereen bij de hand, een scheutje sinaasappelsap kan eventueel ook.   
Dit gerecht kunt u zowel warm, direct uit de oven, als op kamertemperatuur eten.
En er kan een schepje lobbig geklopte slagroom of een bolletje ijs bij, maar zonder deze toevoegingen is het ook smullen.

zoet

Perziken, gevulde

INGREDIENTEN
  • 6 grote perziken (of nectarines)
  • 40 gram blanke amandelen
  • 75 gram bitterkoekjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 30-50 gram roomboter
  • 1 deciliter zoete witte wijn
BEREIDING

Was de vruchten, snijd ze doormidden en verwijder de pit.
Hol de vruchten iets uit, bewaar het vruchtvlees en snijd dit in stukjes.
Maak de amandelen en bitterkoekjes fijn, meng ze en schep ook het vruchtvlees en de suiker erdoor.
Leg de gehalveerde perziken naast elkaar in een met boter ingevette ovenschaal en verdeel de amandelvulling over de holtes.
Leg op elke vulling een likje boter en schenk de wijn in de schaal.
Bak de perziken 35-45 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 175°C.

Voor 4-6 personen

Geef een reactie