Dit dessert is zo heerlijk winters met de warme vruchten en die geurige vanillesmaak.
Ik vind de vruchten het lekkerst als ze vers bereid zijn en direct daarna geserveerd worden.
Dat lukt ook wel tijdens het diner, want het bereiden kost niet veel tijd en alles kan vast worden klaargezet.
Maar wilt u het liever van tevoren wilt bereiden, verwarm het gerecht dan op heel zacht vuur en schep het heel voorzichtig om, zodat de vruchten niet stuk gaan.
Hier worden vrijwel allemaal wintervruchten gebruikt, voor de kleur, maar ook voor de frisse smaak kunt u rood fruit toevoegen hoewel het daarvoor natuurlijk niet het seizoen is.
Diepvriesvruchten voldoen ook heel goed, laat ze voorzichtig ontdooien en op kamertemperatuur komen, zodat ze niet te koud zijn als ze de pan ingaan.
Serveer er een bolletje vanille-ijs bij, dat contrast van warm en koud is verrukkelijk.

zoet

Warme vruchten met vanille-ijs

INGREDIENTEN
  • 2 sinaasappels
  • 2 appels
  • 2 peren
  • 2 kaki’s (sharonfruit)
  • 1 mango
  • 2 kiwi’s 
  • 0,5 ananas
  • 200 gram rood fruit (aardbeien en/of frambozen, diepvries)
  • 1 flink vanillestokje
  • 60 gram roomboter
  • 60-80 gram kristalsuiker
  • 3-5 eetlepels honing
  • 2 deciliter witte wijn
  • vanille-ijs (zie recept, of kant-en-klaar) 
BEREIDING

Schil de sinaasappels dik, zodat ook het witte deel van de schil wordt verwijderd.
Snijd de partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit en vang het sap op.
Maak ook de andere vruchten schoon en snijd ze in partjes of in stukken van circa 3 centimeter.
Laat de vruchten uit de diepvries voorzichtig ontdooien en dep ze droog met keukenpapier.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het vanillemerg eruit.
Smelt de boter in een grote ovenvaste koekenpan en voeg de suiker, het vanillemerg en het vanillestokje toe. 
Wacht even tot de suiker heel licht gaat karameliseren. 
Voeg dan eerst de appel toe en bak deze circa 1 minuut op zacht vuur, leg er daarna de peer bij en de kaki en bak nogmaals circa 1 minuut. 
Voeg nu de honing toe en daarna de sinaasappel met opgevangen sap, de mango, kiwi en ananas.
Laat de vruchten nog heel even bakken en zet de pan dan 4 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
Haal daarna de pan uit de oven en schenk de witte wijn over de vruchten.
Voeg het rode fruit toe, schep alles even om en serveer direct met een bolletje zelf gemaakt (zie recept) of kant-en-klaar vanille-ijs. 

Voor 6-8 personen

Geef een reactie