Jaarlijks kom ik met deze blijde boodschap…. ‘ze zijn er weer’… en dan doel ik op die heerlijke witte asperges.
Omdat ik de afgelopen weken in Frankrijk was, heb ik ze al een aantal keren gegeten, want in de Provence is men al drie tot vier weken geleden met de oogst begonnen.
In Nederland zal de oogst ook zeer binnenkort op gang komen.
Ik heb al verschillende aspergerechten op de site staan en daarom kies ik vandaag voor de simpele maar erg lekkere manier van serveren: met gekookte ham en een zacht gekookt of gepocheerd eitje.
De ham bak ik heel even aan beide kanten, nadat ik de plakken dun met mosterd heb bestreken, maar u kunt de plakken ook gewoon op kamertemperatuur bij de asperges serveren.

hoofdgerechten

Asperges met ham en ei

INGREDIENTEN
  • 1 kilo niet te dunne witte (of groene) asperges
  • zout, peper
  • 4 verse eieren
  • 2 grote plakken gekookte ham, iets dikker gesneden
  • beetje mosterd
  • 20 gram roomboter

    eventueel voor serveren: 

  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 30-40 gram gesmolten roomboter
BEREIDING

Schil de asperges en verwijder het stugge stukje aan de achterkant.
Breng ruim water met een beetje zout aan de kook en voeg de asperges toe zodra het water kookt.
Leg een dubbelgevouwen schone doek op de asperges en dek de pan af.
Wacht tot het water weer kookt en neem dan de pan direct van het vuur.
Laat de asperges, afgedekt, in het hete water 8-12 minuten garen afhankelijk van de dikte en van hoe gaar u ze wenst. 
Ik houd zelf van een lekkere beet en dan is circa 8 minuten voldoende.
Kook de eieren in circa 6 minuten zacht.
Bestrijk de plakken ham dun met mosterd en bak ze op zacht vuur aan elke kant circa 2 minuten.
Serveer de asperges met het ei en de ham.
Schenk aan tafel eventueel een beetje olijfolie of gesmolten boter over de asperges en bestrooi ze met wat vers gemalen peper.

Voor 4 personen

Geef een reactie