Het gonst in Frankrijk en met name op het platteland!
De fikse regenbuien in het afgelopen weekend gevolgd door drie dagen zon zorgen ervoor dat de paddenstoelen, inderdaad…. als paddenstoelen uit de grond schieten.
En dus gaat elke liefhebber op pad met mand en mesje en ook vaak nog met een borsteltje om deze lekkernij te zoeken.
Dat zelf zoeken is een riskante bezigheid, maar veel Fransen zijn er mee opgegroeid en herkennen feilloos de eetbare exemplaren.
En in het uiterste geval gaan ze met hun gevulde mandje naar de pharmacie, de meeste apothekers zijn ook goed op de hoogte.
Beetje bij beetje komen nu de cèpes, eekhoorntjesbrood, naar boven en lekkerder is er bijna niet. Ze hebben weinig nodig, gewoon even bakken in olijfolie of roomboter met alleen wat zout en peper en een snufje tijm.
Het is een kostbare paddenstoel, kies ze daarom zorgvuldig uit als u ze koopt.
Ze moeten stevig en ‘zwaar’ aanvoelen, lichte exemplaren zijn vaak voos of rot van binnen.
Kies zo ook niet te groot, een mooie middelmaat is het beste.
Natuurlijk kunt u ook andere paddenstoelen op deze manier bereiden.