Het gonst in Frankrijk en met name op het platteland!
De fikse regenbuien in het afgelopen weekend gevolgd door drie dagen zon zorgen ervoor dat de paddenstoelen, inderdaad…. als paddenstoelen uit de grond schieten.
En dus gaat elke liefhebber op pad met mand en mesje en ook vaak nog met een borsteltje om deze lekkernij te zoeken.
Dat zelf zoeken is een riskante bezigheid, maar veel Fransen zijn er mee opgegroeid en herkennen feilloos de eetbare exemplaren.
En in het uiterste geval gaan ze met hun gevulde mandje naar de pharmacie, de meeste apothekers zijn ook goed op de hoogte.
Beetje bij beetje komen nu de cèpes, eekhoorntjesbrood, naar boven en lekkerder is er bijna niet. Ze hebben weinig nodig, gewoon even bakken in olijfolie of roomboter met alleen wat zout en peper en een snufje tijm.
Het is een kostbare paddenstoel, kies ze daarom zorgvuldig uit als u ze koopt.
Ze moeten stevig en ‘zwaar’ aanvoelen, lichte exemplaren zijn vaak voos of rot van binnen.
Kies zo ook niet te groot, een mooie middelmaat is het beste.
Natuurlijk kunt u ook andere paddenstoelen op deze manier bereiden.

hoofdgerechten

Eekhoorntjesbrood, gebakken

INGREDIENTEN
  • 200-300 gram vers eekhoorntjesbrood (of andere paddenstoelen)
  • 2 eetlepels olijfolie of roomboter
  • snufje verse tijmblaadjes
  • zout, peper
BEREIDING

Borstel de paddenstoelen goed schoon en verwijder het zanderige deel van de stengel met een scherp mesje.
Schil de onderkant van de steel eventueel heel dun.
Snijd de paddenstoelen in stukjes.
Verhit de olie of de boter en bak de paddenstoelen samen met de tijm al omscheppend 4-5 minuten tot ze beetgaar zijn, ze mogen niet te slap worden.
Breng op smaak met zout en peper en serveer ze bijvoorbeeld met een romige aardappelpuree die op smaak is gebracht met fijngesneden bieslook.

Voor 2-4 personen

2 Reacties.

  1. Vera Eldering | 20 oktober 2018

    Kan ik gebakken eekhoorntjes brood invriezen om langer te bewaren of beter in de koelkast? En hoe lang kan ik het dan bewaren? Of kan ik er maar beter meteen een roomsaus van maken en dan invriezen?
    Met vriendelijke groet, Vera.

  2. Marlies | 23 oktober 2018

    Beste Vera, invriezen komt paddenstoelen niet ten goede, ze kunnen slecht tegen vocht en worden ‘zompig’.
    Ik denk dat u er beter een saus van kunt maken en deze invriezen.
    Vriendelijke groet, Marlies

Geef een reactie