Bij de biologische boer kon ik nog volop tuinbonen plukken, vrij laat in het seizoen geloof ik, maar dat komt misschien omdat het weer tot nu toe vrij koel is geweest.
Ik ben er blij mee, nu kan ik nog eens een gemengde bonensalade maken en daar horen toch echt die lekkere dubbel gedopte tuinbonen in. Hoe je ze het makkelijkst dubbel dopt lees je bij het recept voor tuinbonen met mosterdzaadjes (bijgerechten).
Het liefst gebruik ik gelijke delen tuinbonen, sperzieboontjes, doperwtjes en peultjes, maar als dat niet lukt kun je bijvoorbeeld diepvriesdoperwtjes nemen en in plaats van peultjes in stukken gesneden snijbonen. Of je laat een van de vier groenten vervallen en neemt van de nadere soorten iets meer.
De rucola kun je vervangen door jonge spinazieblaadjes, veldsla of waterkers.
Met lekker brood erbij is dit een compleet gerecht, een kleiner portie kun je als voorgerecht serveren.

hoofdgerechten

Bonensalade, gemengde

INGREDIENTEN
  • 300 gram dubbel gedopte tuinbonen
  • 300 gram gedopte doperwtjes
  • 300 gram dunne sperzieboontjes
  • 300 gram jonge peultjes
  • zout, peper
  • 3 lente-uitjes
  • klein stukje citroenschil
  • 100 gram rucolablaadjes
  • handje basilicumblaadjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel heel fijngesneden bonenkruid
  • 3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
BEREIDING

Maak alle groenten schoon en kook ze beetgaar in open pan in ruim kokend water met zout.
Reken hiervoor ongeveer 1-2 minuten voor de tuinbonen en doperwtjes, 4-8 minuten voor de sperzieboontjes en 2-4 minuten voor de peultjes.
Dompel de groenten direct in ijskoud water, zodat het kookproces stopt en de kleur mooi groen blijft. Laat ze heel goed uitlekken.
Snijd het witte deel en een klein stukje van het groene deel van de lente-uitjes in heel dunne, schuine ringen.
Snijd het stukje citroenschil in flinterdunne reepjes.
Meng de verschillende groenten met de lente-ui, citroenschil, rucola en basilicum.
Roer een dressing van olijfolie, citroensap, bonenkruid, peterselie en zout en peper naar smaak en meng de dressing voorzichtig met de salade.

Voor 4 personen

Geef een reactie