‘Salade croustillante’ noemt Daniël, de patron van mijn Franse dorpsrestaurant deze salade, die bestaat uit knisperende bataviasla en krokante pakketjes gevuld met geitenkaas en een snufje komijn.
Hij serveert er ook nog een klein glaasje met tapenade van zwarte olijven bij, om samen met het begeleidende stokbrood te eten.
Bataviasla lijkt op gewone kropsla, maar heeft steviger bladeren die iets gebobbeld zijn.
Het is er in een groene en roodbruine variant en is de voorloper van ijsbergsla.
Batavia is te koop bij de natuurvoedingswinkel, maar de gewone groenteman kan er ook aankomen, bestel het eventueel.
Ik ben er dol op vanwege zijn knisperende bladeren.
De kaaspakketjes maak je met brickdeeg (feuille de brick) of filodeeg en geitenkaas.
Kies een zachte geitenkaas die wel even gerijpt is, heel jonge geitenkaas heeft nog te weinig smaak voor deze pakketjes.
Dit is een heerlijke maaltijdsalade, maar een kleiner portie met de helft van de pakketjes kan ook als voorgerecht worden geserveerd.

hoofdgerechten

Salade croustillante

INGREDIENTEN
  • 0,5 theelepel komijnzaadjes
  • 8 repen brickdeeg of filodeeg van circa 12 x 16 centimeter
  • 1-2 eetlepels gesmolten roomboter of zonnebloemolie
  • 8 reepjes gerijpte geitenkaas van 5-6 centimeter
  • 1 kleine krop bataviasla of kropsla
  • 2 theelepels  witte wijnazijn
  • 0,5 theelepel mosterd
  • zout, peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • eventueel tapenade van zwarte olijven
BEREIDING

Kneus de komijnzaadjes even in een vijzel of leg ze op een houten plank en sla er stevig op met de onderkant van een zware pan.
Leg de plakjes deeg naast elkaar op het werkvlak en bestrijk ze dun met de boter of zonnebloemolie.
Leg op elk plakje een reepje kaas met daarop een snufje komijnzaadjes en verpak de kaas in het deeg, maak er een pakketje van.
Bestrijk de buitenkant nog heel dun met boter of olie en bak de pakketjes 15-20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C.
Verdeel intussen de krop sla in stukken.
Roer een dressing van de azijn, mosterd, zout en peper naar smaak en olijfolie en meng de dressing voorzichtig met de sla.
Serveer de salade met de pakketjes en wat tapenade als u dat lekker vindt.
Geef er brood bij.

Voor 2 personen

Geef een reactie