Vaak maak ik gerechten die een langere bereidingstijd hebben in grotere porties, zodat ik ook iets kan invriezen. Dat geeft me een rijk gevoel; een lekker gerecht in de diepvries.
Zo lag er nog erwtensoep in en zuurkool.
Maar dat zachte weer geeft mij een voorjaarsgevoel, dan gaat het kriebelen en krijg ik trek in andere gerechten.
Daarom heb ik de meer winterse schotels de afgelopen week maar tevoorschijn gehaald en gegeten.
Vandaag krijgt u daarom nog een ‘winters’ gerecht, waarvoor ik een ‘left over’ uit de diepvries heb gebruikt, maar u kunt de zuurkool ook vanaf het begin bereiden, zie daarvoor het recept ‘zuurkool’ op deze site. 
Deze gratin vind ik een verrassend lekkere variatie op de meer traditionele zuurkoolgerechten. 
Het gerecht gaat in een ovenvaste schaal en daarop komt een laagje in plakjes gesneden gekookte aardappel. Vervolgens kaas, dunne plakken raclette kaas zijn het lekkerst, maar een lekker laagje geraspte gruyère of jong belegen Goudse boerenkaas voldoet ook.

hoofdgerechten

Zuurkoolgratin

INGREDIENTEN
  • 800 gram-1 kilo aardappelen
  • zout
  • bereide zuurkool voor 4 personen (zie recept)
  • 100-150 gram raclette kaas in plakjes 
    of geraspte gruyère of jong belegen Goudse boerenkaas
BEREIDING

Schil de aardappelen en kook ze in circa 20 minuten gaar.
Verdeel de casselerrib en/of de worst die u (eventueel) bij de bereiding van de zuurkool gebruikt heeft in stukjes en schep ze door de kool.
Verwarm het gerecht heel even, zodat het niet heel koud in de oven gaat, en schep alles in een ovenvaste schaal.
Gebruik een grote schaal, zodat de laag zuurkool niet te dik wordt.  
Snijd de aardappelen in plakjes en verdeel deze dakpansgewijs over de zuurkool, dek de kool helemaal af.
Verdeel de plakken kaas of de geraspte kaas erover en zet het gerecht 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C tot de bovenkant mooi goudgeel gegratineerd is.

Voor 4 personen

Geef een reactie