Vaak maak ik gerechten die een langere bereidingstijd hebben in grotere porties, zodat ik ook iets kan invriezen. Dat geeft me een rijk gevoel; een lekker gerecht in de diepvries.
Zo lag er nog erwtensoep in en zuurkool.
Maar dat zachte weer geeft mij een voorjaarsgevoel, dan gaat het kriebelen en krijg ik trek in andere gerechten.
Daarom heb ik de meer winterse schotels de afgelopen week maar tevoorschijn gehaald en gegeten.
Vandaag krijgt u daarom nog een ‘winters’ gerecht, waarvoor ik een ‘left over’ uit de diepvries heb gebruikt, maar u kunt de zuurkool ook vanaf het begin bereiden, zie daarvoor het recept ‘zuurkool’ op deze site. 
Deze gratin vind ik een verrassend lekkere variatie op de meer traditionele zuurkoolgerechten. 
Het gerecht gaat in een ovenvaste schaal en daarop komt een laagje in plakjes gesneden gekookte aardappel. Vervolgens kaas, dunne plakken raclette kaas zijn het lekkerst, maar een lekker laagje geraspte gruyère of jong belegen Goudse boerenkaas voldoet ook.