Een heel goed en smaakvol 2013!

Linzen zijn zeer geliefd in Italië, vooral in Toscane en Emilia Romagna.
Traditioneel eet men in beide regio’s op nieuwjaarsdag linzen, omdat men van mening is dat deze voorspoed brengen in het jaar dat volgt.
Of het waar is, weten we niet, maar het is in elk geval het proberen waard.
Ga voor een lekkere linzensoep (zie recept), of voor deze lauwwarme linzensalade.

hoofdgerechten

Linzensalade

INGREDIENTEN
  • 500 gram groene linzen
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • zout, peper
  • 5-6 eetlepels olijfolie
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels geraspte citroenschil
  • 1-2 theelepels mosterd
  • 250 gram feta of verse geitenkaas
  • 3 lente-uitjes
  • 3-4 eetlepels fijngesneden koriander of platte peterselie
  • handvol kleine rucolablaadjes of spinazieblaadjes
BEREIDING

Kijk de linzen goed na, schud ze in een zeef heen en weer en verwijder eventuele kleine steentjes die er vaak tussen zitten.
Spoel de linzen onder de stromende kraan en kook ze in ruim kokend water met de tijm en laurier beetgaar in 25-40 minuten.
Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd wat zout toe. Laat de linzen uitlekken.
Roer een dressing van olijfolie, citroensap, citroenrasp, mosterd en zout en peper naar smaak en roer de dressing door de nog warme linzen.
Laat dit samen tot lauwwarm of kamertemperatuur afkoelen.
Verkruimel de feta of geitenkaas.
Snijd de lente-uitjes in flinterdunne ringen.
Roer voor serveren de feta of geitenkaas, lente-uitjes, koriander en rucolablaadjes door de linzen.
Pluk de rucolablaadjes eventueel in stukken als deze groot zijn.

Voor circa 6 personen

Geef een reactie