De makers van die heerlijke picodon (geitenkaas) in de Drôme melken hun geiten van november tot eind februari niet.
Tijdens deze periode krijgen de geiten jonkies en is de melk voor deze jonge geitjes bestemd.
Dat betekent dat er in deze maanden ook geen picodon wordt gemaakt, dat is heel jammer, maar dat hoort nu eenmaal bij de seizoenen.
Ik kijk dan ook altijd met veel plezier uit naar de maand maart, dan is de eerste jonge geitenkaas weer rijp genoeg om verkocht te worden.
Dat is ook het moment om een lekkere hartige taart met prei te maken, want daarin doet die kaas het bijzonder goed.
Ik maak de taart met zelfgemaakt korstdeeg, vindt u dit teveel werk, dan kunt u kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.

hoofdgerechten

Preitaart met geitenkaas

INGREDIENTEN
  • 250 gram bloem
  • zout, peper
  • 160 gram koude boter, in klontjes
  • 1 eidooier
  • 1 kilo prei
  • 3 grote eieren
  • 2,5 deciliter crème fraîche
  • 2 jonge picodons of andere jonge geitenkaas van circa 2 weken oud
BEREIDING

Zeef de bloem in een kom, voeg een snufje zout toe en 125 gram boter.
‘Snijd’ de boter met 2 messen door de bloem tot de boter zeer fijn verdeeld is en het mengsel op broodkruim lijkt.
Voeg de eidooier en 1-2 eetlepels ijskoud water toe en kneed het mengsel met een koele hand snel tot een samenhangend deeg.
Vorm het deeg tot een bal en laat deze, verpakt in plasticfolie, circa 1 uur in de koelkast rusten.
Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in dunne ringen en bak de prei op zacht vuur 5-8 minuten in 35 gram boter.
Breng de prei op smaak met zout en peper en laat het iets afkoelen.
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een cirkel van circa 36 centimeter doorsnede en bekleed hiermee een ingevette taartvorm van circa 30 centimeter doorsnede.
Prik de deegbodem met een vork regelmatig in en verdeel de prei erover.
Klop de eieren los met de crème fraîche en wat zout en peper naar smaak en schenk dit mengsel over de prei.
Bak de preitaart 40-50 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C.
Snijd de geitenkaas in plakjes en leg deze na 20 minuten baktijd op de taart. Serveer de taart warm.

Voor 6-8 personen

Geef een reactie