Van mijn Franse buurman kreeg ik enorme zak snijbiet en wat doe je daar dan mee?
De Fransen hebben de gewoonte om snijbiet enorm te laten groeien, zodat je een heel groot blad krijgt met een dikke witte nerf. Het wordt dan moeilijk om het blad in zijn geheel te bereiden, omdat de bereidingstijd van blad en nerf ver uit elkaar ligt.
Ik besloot er een hartige taart mee te maken en dat was een succes.
De bladeren heb ik van de nerven gehaald en in stukjes gescheurd, vervolgens heb ik ze net zo behandeld als spinazie, vandaar spinazietaart.
Nee, de nerven heb ik niet weggegooid, stel je voor, ze zijn de volgende dag in de soep beland, samen met een aantal preien, sjalotjes, blaadjes laurier en takjes tijm voor een heerlijke prei-snijbietsoep.
Als je snijbiet kunt vinden of in je moestuin hebt staan, kun je dat ook gebruiken in plaats van spinazie. Kies dan wel jonge snijbiet die je in zijn geheel, in repen gesneden, kunt verwerken.
Deegbodems van hartige taarten zijn meestal te klef, het is beter om ze even voor te bakken. De truc met de losgeklopte eidooier zorgt ervoor dat de bodem wordt ‘afgesloten’ voor vocht en daarom krokanter blijft.
Niet iedereen houdt van geitenkaas, alhoewel het in deze taart een verrukkelijke combinatie is, je kunt het vervangen door circa 100 gram geraspte belegen boerenkaas, roer dan de helft van de kaas door de vulling en strooi de andere helft over de taart.

hoofdgerechten

Spinazietaart met geitenkaas

INGREDIENTEN
 • 125 gram mager ontbijtspek
 • 5 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
 • 1-2 eidooiers
 • 1 kilo wilde (grove) spinazie of jonge snijbiet
 • 50 gram boter
 • 3 eieren
 • zout, peper
 • 2,5 deciliter crème fraîche of slagroom
 • 100-150 gram zachte geitenkaas, in plakjes
BEREIDING

Snijd het spek in reepjes en breng het in een steelpan met ruim water aan de kook. Giet het spek direct af zodra het water kookt en laat het goed uitlekken. Op deze manier wordt het spek iets minder zout en ik vind dat het er lekkerder door wordt. Als je deze stap onzin vindt, kun je het achterwege laten.
Bak het spek krokant in een droge koekenpan.
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een cirkel van circa 32 centimeter doorsnede, leg het deeg in een met boter ingevette taartvorm van circa 26 centimeter doorsnede. Het deeg mag wel iets over de rand hangen, dat voorkomt dat de randen bij het voorbakken naar beneden zakken.
Prik de deegbodem regelmatig in met een vork, klop de eidooier(s) los en bestrijk de deegranden hiermee.
Bak het deeg circa 10 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200ºC. Neem de vorm uit de oven, bestrijk de deegbodem met de rest van de losgeklopte eidooier en zet de vorm nog circa 5 minuten terug in de oven.
Bak de gewassen en goed uitgelekte spinazie in gedeelten op hoog vuur in de boter tot de bladeren geslonken zijn en laat hierbij zoveel mogelijk vocht verdampen.
Als er teveel vocht aanwezig blijft, knijp de spinazie dan goed uit.
Klop de eieren los met wat zout (voorzichtig, het spek is ook zout) en peper en roer er de crème fraîche, het spek en de spinazie door.
Schep de vulling in de vorm en leg de plakjes geitenkaas erop.
Bak de taart 30-40 minuten in de oven tot de vulling net gestold is.
Omdat de bodem al even is voorgebakken, bestaat de kans dat de deegrand te donker wordt, controleer dit goed en dek de taart eventueel af met aluminiumfolie.

Voor 4-6 personen

1 Reactie.

 1. Margreet | 22 maart 2018

  Jonathan: “Wat ruik ik toch? Het lijkt wel taart.” Ik: “Klopt, ik ben een hartige taart aan het maken, naar een recept van Marlies.” Jonathan: “Oh, dan gaat het zéker heerlijk zijn!”
  Nou en of!

Geef een reactie