Van mijn Franse buurman kreeg ik enorme zak snijbiet en wat doe je daar dan mee?
De Fransen hebben de gewoonte om snijbiet enorm te laten groeien, zodat je een heel groot blad krijgt met een dikke witte nerf. Het wordt dan moeilijk om het blad in zijn geheel te bereiden, omdat de bereidingstijd van blad en nerf ver uit elkaar ligt.
Ik besloot er een hartige taart mee te maken en dat was een succes.
De bladeren heb ik van de nerven gehaald en in stukjes gescheurd, vervolgens heb ik ze net zo behandeld als spinazie, vandaar spinazietaart.
Nee, de nerven heb ik niet weggegooid, stel je voor, ze zijn de volgende dag in de soep beland, samen met een aantal preien, sjalotjes, blaadjes laurier en takjes tijm voor een heerlijke prei-snijbietsoep.
Als je snijbiet kunt vinden of in je moestuin hebt staan, kun je dat ook gebruiken in plaats van spinazie. Kies dan wel jonge snijbiet die je in zijn geheel, in repen gesneden, kunt verwerken.
Deegbodems van hartige taarten zijn meestal te klef, het is beter om ze even voor te bakken. De truc met de losgeklopte eidooier zorgt ervoor dat de bodem wordt ‘afgesloten’ voor vocht en daarom krokanter blijft.
Niet iedereen houdt van geitenkaas, alhoewel het in deze taart een verrukkelijke combinatie is, je kunt het vervangen door circa 100 gram geraspte belegen boerenkaas, roer dan de helft van de kaas door de vulling en strooi de andere helft over de taart.