Een hartige taart met witlof kom je niet vaak tegen, toch kun je een heerlijke quiche maken met deze groente die vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar is.
Ik maak voor deze taart zelf een korstdeeg, maar met kant en klaar bladerdeeg gaat het natuurlijk sneller, dat kunt u ook gebruiken.
In dit geval voeg ik geraspte kaas toe aan het eimengsel, omdat dit heel goed combineert met de witlof.

hoofdgerechten

Witloftaart

INGREDIENTEN
  • 250 gram bloem
  • zout, peper
  • 165 gram koude boter, in klontjes
  • 1 eidooier
  • 1 kilo witlof
  • 1-2 theelepels tijmblaadjes
  • 4 eieren
  • 2, 5 deciliter crème fraîche
  • 125 gram geraspte jong belegen boerenkaas
BEREIDING

Zeef de bloem in een kom, voeg een snufje zout toe en 125 gram boter.
‘Snijd’ de boter met 2 messen door de bloem tot de boter zeer fijn verdeeld is en het mengsel op broodkruim lijkt.
Dit gaat ook goed in de keukenmachine, gebruik dan wel de pulsknop.
Voeg de eidooier en 1-2 eetlepels ijskoud water toe en kneed het mengsel met een koele hand snel tot een samenhangend deeg.
Vorm het deeg tot een bal en laat deze, verpakt in plasticfolie, circa 1 uur in de koelkast rusten.
Halveer de struikjes witlof in de lengte en verwijder eventueel het harde gedeelte.
Snijd elk gehalveerd struikje witlof vervolgens in 4-6 lange repen, weer in de lengte, en bak de witlof in 40 gram boter 8-10 minuten op zacht vuur in een grote koekenpan.
Schep de witlof regelmatig om en voeg halverwege de baktijd de tijm en wat zout en peper toe. Laat de witlof iets afkoelen.
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een cirkel van 32-34 centimeter doorsnede en bekleed hiermee een ingevette taartvorm van circa 28 centimeter doorsnede.
Prik de deegboden met een vork regelmatig in en verdeel de witlof erover.
Klop de eieren los met de crème fraîche en wat zout en peper naar smaak, voeg de kaas toe en schenk dit mengsel over de witlof in de vorm.
Bak de taart 40-50 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C.
Serveer de taart warm.

Voor 6-8 personen

Geef een reactie