Panzanella, de Toscaanse broodsalade is een verrukkelijke frisse salade voor deze warme periode en bovendien een heel goede manier om oud brood op te maken.
U kunt alle soorten brood gebruiken, maar ikzelf vind de salade het lekkerst met stevig witbrood, zoals het pain grand mère van het Vlaamsch Broodhuys of met ciabatta of stevig (zuurdesem) stokbrood.
Maar met de gewone witte of lichtbruine boterham kan het ook, met of zonder korst, wat u het lekkerst vindt.
Het brood wordt heel licht met water besprenkeld, maar maak het vooral niet te nat, dan wordt de salade sompig.
Dit is een lekkere maaltijdsalade voor vier personen, of een voorgerecht voor zes tot acht personen.

hoofdgerechten

Panzanella; Toscaanse broodsalade

INGREDIENTEN
  • 150-200 gram grof witbrood
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 gele paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 0,5 komkommer
  • 1-2 eetlepels kappertjes
  • 3 eetlepels kleine basilicumblaadjes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel balsamico-azijn
  • 0,5 teentje knoflook
  • (1-2 fijngesneden ansjovisfilets)
  • zout, peper
BEREIDING

Verdeel het brood in kleine stukjes en besprenkel deze heel licht met koud water, gebruik vooral niet teveel water.
Snijd de tomaten in dunne partjes, de paprika in reepjes en de ui in heel dunne, halve ringen.
Schil de komkommer eventueel en snijd hem in blokjes.
Laat de kappertjes uitlekken.
Meng het brood met de tomaten, paprika, ui, komkommer, kappertjes en basilicum.
Roer een dressing van de olie, azijn, geperste of fijngesneden knoflook en eventueel de ansjovis en breng op smaak met zout en peper.
Schep de dressing voorzichtig door de salade en zet de salade minstens 30 minuten op een koele plek (niet in de koelkast) om de smaken te laten intrekken.

Voor 4 personen

Geef een reactie