Vandaag een vegetarisch hoofdgerecht met linzen en veel extra groenten.
Het nadeel van linzen is dat ze er niet zo kleurrijk uitzien en omdat het oog ook wat wil, voeg ik die extra groenten toe.
Ik gebruik hiervoor die kleine groene linzen, die blijven lekker stevig na het koken.

hoofdgerechten

Linzen met groenten en yoghurt

INGREDIENTEN
  • 250 gram groene linzen (Puy linzen)
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 300 gram wortelen
  • 300 gram gele bietjes
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijnzaadjes, fijngewreven
  • 125 gram jonge spinazieblaadjes
  • 3 eetlepels fijngesneden koriander of bladpeterselie
  • 1-2 eetlepel fijngesneden munt
  • zout, peper
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 40 gram geschaafde amandelen
  • circa 150 gram Griekse yoghurt
BEREIDING

Doe de linzen samen met de laurier en tijm in royaal kokend water en laat ze in 20-30 minuten beetgaar koken, laat ze vervolgens uitlekken.
Snijd de wortelen in blokjes en kook ze in ruim kokend water met zout beetgaar in 4-6 minuten.
Doe hetzelfde met de gele bietjes, de tijd om ze beetgaar te koken zal misschien iets langer zijn, zo’n 10-12 minuten, proef de groenten regelmatig, zodat ze niet te gaar worden.
Snijd de ui in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn, bak beide circa 10 minuten op zacht vuur in 2 eetlepels olie.
Warm de komijn even mee en voeg dan de warme linzen toe.
Schep er voorzichtig de beetgare groenten en de spinazie door, de spinazieblaadjes zullen door de warmte in de pan een beetje slinken, maar het moet geen 'prutje' worden.
Schep er de koriander, munt, zout, peper en citroensap naar smaak door en druppl er wat extra olijfolie over.
Strooi als laatste de amandelen erover en schep aan tafel een lepeltje Griekse yoghurt op het gerecht.
Lekker met (Turks) brood of geroosterde aardappelen en een frisse groene salade bijvoorbeeld.

Voor 4 personen

Geef een reactie