Asperges
Stomen is een fijne bereidingswijze voor asperges omdat de structuur van de groente heel mooi blijft en de smaak optimaal. Maar natuurlijk kun je asperges ook gewoon koken, ik doe dat het liefst op de volgende manier.
Breng ruim water met zout aan de kook en leg de geschilde asperges in het kokende water. Dek de asperges af met een schone doek, zodat ze goed onder water blijven liggen. Breng het water opnieuw aan de kook in afgesloten pan en neem de pan, zodra het water kookt, direct van het vuur. Laat de asperges 8-12 minuten afgedekt in het hete water verder garen.

hoofdgerechten

Asperges met olijven-kappertjesdressing

INGREDIENTEN
  • 1,5 kilo dikke Hollandse asperges
  • 50 gram ontpitte zwarte olijven
  • 2 eetlepels kappertjes, afgespoeld en goed uitgelekt
  • 5-6 eetlepels olijfolie
  • 1-2 eetlepels fijngesneden kervel of bladpeterselie
  • zout, peper
  • 60 gram dun geschaafde pecorino
BEREIDING

Schil de asperges en verwijder het stugge deel aan de onderkant. Stoom de asperges in een stoomkoker of stoompan in 6-10 min. beetgaar boven kokend water.
Snijd de olijven en kappertjes fijn en meng ze met de olijfolie en kervel of peterselie. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Serveer de asperges met de dressing en strooi de kaas erover.
Dit vegetarische gerecht kunt u uitbreiden met plakken rauwe of gekookte ham of met gerookte zalm.

Voor 4 personen

Tips
Asperges schillen
Leg de asperges plat op het werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg.

Asperges bewaren
Asperges zijn op hun best als ze zo snel mogelijk na aankoop worden bereid. Wil je ze toch bewaren? Leg ze dan in een vochtige doek in de groentelade van de koelkast. Zo blijven ze nog 2 tot 3 dagen goed.

 

 

Geef een reactie