Salade Niçoise is in Frankrijk, maar ook daarbuiten, een geliefde maaltijdsalade.
Het gerecht dankt zijn naam aan de Franse stad Nice en, zoals met veel gerechten het geval is, bestaan er van salade niçoise veel verschillende recepten.
In elk geval is het een combinatie van groenten, vis en ei en voor mij is deze versie een van de lekkerste variaties, vol smaak en textuur.

hoofdgerechten

Salade Niçoise

INGREDIENTEN
  • 3 eieren
  • 300 gram dunne sperziebonen
  • zout, peper
  • 1 krop sla 
  • 1 rode paprika 
  • 3 tomaten 
  • 0,5 komkommer
  • 2 lente-uitjes
  • 8 ansjovisfilets
  • 1 blikje tonijn op olie
  • 50 gram zwarte olijven
  • 4 eetlepels grof geplukte basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel mosterd
BEREIDING

Kook de eieren hard in circa 7 minuten, spoel ze koud, pel ze en snijd ze in partjes. 
Kook de sperziebonen in 4-6 minuten beetgaar in ruim kokend water met zout. 
Spoel ze koud en laat ze goed uitlekken. 
Verdeel de sla in stukjes, snijd de paprika in reepjes en de tomaten in partjes. 
Schil de komkommer eventueel en snijd hem in reepjes of plakjes. 
Snijd de lente-ui in dunne ringen en halveer de ansjovisfilets in de lengte.
Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukjes.
Meng de sperziebonen, sla, paprika, tomaat, komkommer, lente-ui, ansjovis en olijven.
Pers de knoflook en meng deze met olijfolie, citroensap, mosterd en zout en peper naar smaak.
Schep deze dressing voorzichtig door de salade en garneer met partjes ei, tonijn en basilicum.
Serveer met (geroosterd) stokbrood.

Voor 4 personen

Geef een reactie