Aubergines
Een gratin geeft je misschien een herfstgevoel, maar het aubergine- en tomatenseizoen komt eraan!
Dit is een van mijn lievelingsgerechten met aubergine en ik moet toegeven; het kost wat tijd om dit gerecht te maken. Het voordeel is wel dat je een wat grotere hoeveelheid kunt maken en daarvan enkele porties kunt invriezen, dat is voor een volgende keer dan weer heel gemakkelijk.

hoofdgerechten

Auberginegratin, melanzane alla parmigiana

INGREDIENTEN
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1-2 theelepels gedroogde oregano
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 1 pak tomaatblokjes à 4 deciliter
  • zout, peper
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum
  • 500 gram rijpe, verse tomaten
  • circa 750 gram aubergines
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 250 gram buffelmozzarella
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
BEREIDING

Bak de fijngesneden ui, de geperste knoflook en de oregano 3-4 minuten op zacht vuur in 1 eetlepel olie. Schenk de wijn erbij en laat deze verdampen. Voeg de tomaatblokjes, wat zout en peper en de basilicum toe en kook het mengsel in tot een vrij dikke saus.
Ontvel de verse tomaten, snijd ze in kleine stukjes en roer ze door de saus.
Snijd de aubergines in lange plakken van 0,5 cm dik. Bestuif de plakken licht met bloem en bak ze in 4-5 minuten lichtbruin in 5 eetlepels olie.
Keer de plakken halverwege en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi de aubergine met zout en peper.
Snijd de mozzarella in dunne plakken.
Leg de helft van de aubergines in een grote ovenschaal, schenk er de helft van de tomatensaus over en beleg met de helft van de mozzarella en de helft van de Parmezaanse kaas. Herhaal deze lagen nogmaals en bak het gerecht 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Voor 4-6 personen

Geef een reactie