Bloemkool, we kunnen er niet meer omheen!
Deze groente is de laatste jaren heel ‘sexy’ geworden, elke kok is ermee aan de slag gegaan en hierdoor zijn er allerlei nieuwe of minder bekende bereidingen aan het licht gekomen.
Een goede manier om die fraaie witte kool vaker op tafel te zetten.
Ik combineerde de kool met pasta en maakte een variatie op de ‘mac and cheese’.
Mac slaat natuurlijk op macaroni, ik gebruik niet die kleine elleboogjes, maar een grotere en steviger variant die bij Italiaanse winkels te koop is.
Ook een kleine penne (penette) voldoet goed, de merken De Cecco en Barilla hebben meerdere soorten in hun assortiment.
De bloemkool en ook de pasta kook ik eerst, de bloemkool slechts één minuut, omdat hij tijdens het gratineren verder gaart en ik wil niet dat de groente te papperig wordt.
En de pasta kook ik 2 minuten minder lang dan de verpakking aangeeft.
Broodkruimels maak ik van oud brood in de keukenmachine.

hoofdgerechten

Mac and cheese met bloemkool

INGREDIENTEN
  • 1 bloemkool
  • zout, peper
  • 250 gram korte pasta (macaroni of penette)
  • 3 deciliter volle melk
  • 2,5 deciliter slagroom
  • 250 gram geraspte Comté (of licht belegen boeren Goudse kaas)
  • 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • nootmuskaat
  • 150 gram vers broodkruim
  • 2 eetlepels fijngesneden tijmblaadjes
  • 50 gram gesmolten roomboter
BEREIDING

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, snijd ook het zachtere deel van de stronk in stukjes, deze kunnen ook gebruikt worden.
Kook de stukjes bloemkool in ruim kokend water met zout 1 minuut en laat ze uitlekken.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing (min 2 minuten) in ruim kokend water met zout bijna beetgaar.
Verwarm intussen op zacht vuur de melk en slagroom in een wijde pan, voeg de Comté toe en 75 gram Parmezaanse kaas en laat de kaas zoveel mogelijk smelten in de vloeistof.
Voeg wat zout en peper naar smaak toe en een snufje vers geraspte nootmuskaat en schep de uitgelekte pasta en bloemkool erdoor.
Schep dit mengsel in een wijde ovenvaste schaal.
Meng het broodkruim met de tijm en 75 gram Parmezaanse kaas en verdeel dit kruim over het gerecht in de schaal.
Druppel de gesmolten boter erover en gratineer de mac and cheese met bloemkool circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Voor 4 personen

Geef een reactie