Natuurlijk zijn de voorgekookte bietjes van de groenteman handig in gebruik, maar qua smaak kunnen ze niet op tegen zelfbereide bietjes, of deze nu gekookt, geroosterd of gepoft zijn.
Het kost wat tijd, maar het fornuis of de oven doet het werk en je kunt zelf met andere dingen bezig gaan.
Een van mijn favoriete bereidingswijzen is poffen in de oven op een bedje grof zeezout, een recept dat ik eens tegenkwam in een kookboekje van Ron Blaauw.
Na het poffen zijn de bietjes gemakkelijk te ‘pellen’.
Kies verse bietjes met het loof er nog aan en laat tijdens de bereiding een heel klein stukje van de bladstengels zitten, zo’n twee centimeter ongeveer.
Laat ook aan de andere kant de worteltjes zitten, maak geen ‘wonden’ in de bietjes, want dan verliezen ze hun kostbare sap.
Morgen volgt er een lekkere salade met deze gepofte bietjes.

bijgerechten

Bietjes, gepoft

biet-gepoft
INGREDIENTEN
  • circa 6 verse rode bieten
  • circa 250 gram grof zeezout
BEREIDING

Leg in een braadslede een laagje grof zeezout.
Was de bietjes goed, maak ze droog en leg ze op het zeezout, ze mogen elkaar net niet raken.
Pof de bietjes in 1,5-2 uur (afhankelijk van de dikte) gaar in een voorverwarmde oven op 180°C.
Ze zijn gaar als je er met een spies gemakkelijk door kunt steken.
Neem ze na het garen direct van het zoutlaagje en pel ze als ze zijn afgekoeld.

Voor 2-4 personen

Geef een reactie