Snijbonen zie je vrijwel niet op Franse markten behalve op dit moment, elke groenteboer heeft ze. Ook in restaurants zie je ze veel als bijgerecht, we zitten dus blijkbaar volop in het snijbonenseizoen.
Opvallend is dat ze in stukken van zo’n 5 tot 10 centimeter worden geserveerd en niet heel fijngesneden zoals in Nederland het geval is.
Ik ben er dol op en serveer ze graag met sjalotjes en tomaat.
Ditzelfde gerecht kun je overigens ook maken met dunne sperzieboontjes.

bijgerechten

Snijbonen met sjalotjes en tomaat

INGREDIENTEN
  • 600-750 gram dunne snijbonen
  • zout, peper
  • 3-4 rijpe tomaten
  • 3 sjalotjes of 1 ui
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 0,5 theelepel fijngesneden bonenkruid of tijm
  • 2-3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
BEREIDING

Haal de gewassen bonen af en snijd ze in stukken van circa 5 centimeter. Kook de bonen in 3-6 minuten beetgaar in ruim kokend water met zout. Proef ze regelmatig, ze mogen niet te gaar worden. Giet de bonen af, spoel ze koud en laat ze goed uitlekken.
Ontvel de tomaten; maak in de ronde bovenkant een klein ondiep kruisje en leg de tomaten in een schaal. Schenk er kokend water over en tel tot dertig. Giet de tomaten af, verwijder het velletje en snijd ze in stukjes.
Snijd de sjalotjes fijn en bak ze circa 5 minuten in de hete olie. Voeg tomaten en bonenkruid toe en bak dit 4-6 minuten tot de tomaten een deel van het vocht hebben verloren. Roer de snijbonen erdoor, verwarm alles goed en breng op smaak met zout, peper en peterselie.

Voor 4 personen

Geef een reactie