Het was in de vergetelheid geraakt, ik was vergeten hoe lekker een koolsalade kan zijn.
Dit is weer zo’n gerecht met veel variaties: je kunt een fijngesneden ui of lente-ui toevoegen, een deel van de kool door geraspte wortel vervangen, een zoet element toevoegen in de vorm van rozijnen of gedroogde cranberry’s en spelen met de dressing.
Ik geef hier mijn favoriete versie zonder zoete toevoeging omdat ik daar niet zo’n liefhebber van ben, maar ga gerust je gang als je dat wel lekker vindt.
Als basis gebruik ik heel fijngesneden spitskool, omdat ik dol ben op die knapperige structuur, bovendien blijft deze kool lang knisperend, zelfs als kool en dressing zijn gemengd.
Een kleine kool is genoeg voor 4 personen, kom je alleen een grote tegen, gebruik dan de helft en bewaar de rest voor later.

bijgerechten

Koolsalade; coleslaw

INGREDIENTEN
  • 1 kleine spitskool
  • 1 rode ui
  • 2-3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
  • (eventueel 100 gram rozijnen of gedroogde cranberry's)
  • 1-2 eetlepels mayonaise
  • 1-2 eetlepels crème fraîche of zure room
  • 1-2 theelepels (Dyon)mosterd
  • zout, vers gemalen peper
BEREIDING

Maak de kool schoon, verwijder eventueel enkele van de buitenste bladeren als deze niet mooi zijn, evenals de dikke harde stronk bij de steelaanzet.
Snijd of schaaf de groente zo dun mogelijk. Was de kool en laat heel goed uitlekken.
Snijd de ui heel fijn of in flinterdunne halve ringen.
Meng de kool met de ui en peterselie en eventueel de rozijnen of cranberry's.
Meng de mayonaise met de crème fraîche, mosterd en zout en peper naar smaak.
Schep de dressing door het koolmengsel en laat de smaken circa 15 minuten intrekken voordat je de salade serveert.

Voor 4 personen

Met krokant gebakken bacon
De salade krijgt extra pit als je krokant gebakken bacon toevoegt. Bak hiervoor circa 100 gram in plakken gesneden bakbacon krokant in een droge koekenpan, laat de plakken op keukenpapier uitlekken en verkruimel de afgekoelde bacon daarna door de salade.

Geef een reactie