Boerenkool is hot!
Was het voorheen een voornamelijk Nederlandse groente, inmiddels is de kool zo populair dat het ook Frankrijk en Amerika aan het veroveren is.
Rijk aan vezels, anti-oxidanten, ijzer en calcium én laag in calorieën zijn de veelgeprezen goede eigenschappen, maar dat wisten wij natuurlijk al.
De Franse restaurantketen Jour (jour.fr) heeft de groente omarmd en verwerkt boerenkool, in Frankrijk ‘Kale’ genoemd, in salades, soepen, quiches en wraps.
Jour is een keten met inmiddels zeventien restaurants waarvan elf in Parijs, vijf in de rest van Frankrijk en één in Luxemburg.
Een aantal jaren geleden heb ik eens een zakje boerenkoolzaad meegenomen voor een van mijn Franse dorpsgenoten met een moestuin, maar ik geloof dat dit niet erg is aangeslagen, want ik heb de kool nooit in zijn tuin zien staan.
De tijd was er nog niet rijp voor denk ik, ik zal het dit jaar nogmaals proberen.
Deze keer geen stamppot van boerenkool, ik denk dat velen dit wel kennen, maar lekkere flensjes die bij vlees- en visgerechten worden geserveerd.