Al eerder had ik het over die joekels van courgettes die me zo nu en dan ten deel vallen.
Soep is meestal hun eindpunt, hoewel onderstaand gerecht ook met flinke (niet té dikke) courgettes gemaakt kan worden.
Zelf prefereer ik de normale maat, die gebruik ik ongeschild.
Heb je wel een grote courgette, verwijder dan eventueel de schil als deze erg stug is.
Die grote exemplaren hebben vaak enorm veel zaad, verwijder deze dan ook.
Het zaad lepel je er gemakkelijk uit als je de courgette eerst in de lengte halveert.
Je krijgt dan wel halve plakjes, maar daardoor smaakt de gratin niet minder lekker.

bijgerechten

Courgettegratin

Courgettegratin
INGREDIENTEN
  • 500-600 gram groene of gele courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 eetlepels fijngesneden oregano
  • zeezout, vers gemalen peper
  • 30-40 gram geraspte Comté of Parmezaanse kaas
  • 30 gram zachte roomboter
  • 3 eetlepels slagroom
BEREIDING

Snijd de ongeschilde courgette(s) (courgettes met een stugge schil wel schillen) met een mandoline of andere schaaf in dunne plakjes van circa 2 millimeter dik.
Bedek een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier heel dun in met boter.
Leg de plakjes courgette in rijen dicht naast elkaar op de bakplaat, laat de plakjes elkaar zeker voor de helft overlappen.
Zorg dat de bakplaat groot genoeg is om alle courgette in één laag kwijt te kunnen, misschien is er een tweede bakplaat nodig.
Snijd de knoflook fijn en meng deze met de oregano en wat zout en peper.
Strooi dit mengsel over de courgettes.
Strooi ook de kaas erover en verdeel er de roomboter in kleine vlokjes over.
Druppel tenslotte de slagroom erover en bak de courgettes 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.

Voor 4 personen

Geef een reactie