Enkele kilometers bij mij vandaan ligt een biologische moestuin waarvan de eigenaar zelf zaait en poot, maar het oogsten voor het grootste deel liever aan zijn klanten overlaat.
In een klein hokje bij zijn land liggen, naast een weegschaal en geldblikje, ook enkele messen en lege kratjes waarmee je de tuin in kunt stappen.
Zo snijd je je eigen snijbiet en sla, pluk je zelf erwtjes en bonen en ‘trek’ je bietjes en meiknolletjes.
Een leuke bezigheid, zo ben je nog meer betrokken bij deze superverse groenten.
Nu zijn er maanden dat er nauwelijks iets in de tuin staat, zoals de wintermaanden, maar in deze voorjaar-zomerperiode is de tuin rijk gevuld.
Ik heb al menig krop sla geoogst en ook de snijbiet heeft al vaak op het menu gestaan.
Die snijbietblaadjes zijn nu nog lekker klein en mals, heerlijk.
Ook de meiknolletjes worden grif getrokken, zo vers van het land geven ze die lekkere ‘mosterd-ervaring’, die scherpte die zo naar je neus trekt.
Ze zijn heerlijk om rauw te eten en ik serveer ze graag met een saus van hazelnoten.

bijgerechten

Meiknolletjes met hazelnootsaus

INGREDIENTEN
  • circa 600 gram kleine meiknolletjes
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
  • zout, peper
  • 100 gram ongezouten hazelnoten
  • 2 theelepels fijngesneden verse munt
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
BEREIDING

Schil de meiknolletjes en snijd ze in dunne plakjes.
Meng 1,5 eetlepel citroensap met 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels peterselie, breng dit op smaak met zout en peper.
Schep de meiknolletjes door deze dressing en leg de plakjes, mooi uitgespreid, op een groot bord.
Hak de hazelnoten niet te fijn in een keukenmachine, er mogen nog wel brokjes noot zichtbaar zijn. Meng de hazelnoten met 2 eetlepels peterselie, de munt, citroenschil, 0,5 eetlepel citroensap en 6 eetlepels olijfolie.
Verdun de saus met 3 eetlepels water en breng hem op smaak met zout en peper.
Schenk de saus over de meiknolletjes en serveer direct.
Dit is erg lekker als bijgerecht, maar kan ook als voorgerecht worden geserveerd.

Voor 4 personen

Geef een reactie