Over ruim twee weken is het Kerst, een periode waarin de meesten nadenken over het kerstdiner.
In aanloop naar de feestdagen geef ik deze week verschillende voorgerechten, volgende week hoofdgerechten en de week erna nagerechten.
Gerechten die heel smaakvol zijn, maar niet gecompliceerd, zodat het kerstdiner niet stressvol hoeft te verlopen.
We beginnen met een heerlijke, romige soep van aardperen.

Aardperen, of topinambours zoals de Franse naam luidt, zie je tegenwoordig regelmatig bij de groenteboer, alhoewel je nog steeds de meeste kans maakt bij de biologische leverancier.
Deze ronde knollen lenen zich heel goed voor een soep, samen met enkele sjalotjes of een prei, omdat de zachte smaak van de aardpeer wel een beetje pit kan gebruiken.
Die halve venkelknol die ik toevoeg geeft de soep een lekkere frisheid, maar dit kan ook achterwege blijven.
Ik garneer de soep met een mooie quenelle, een ovale vorm, van dikke crème fraîche die op smaak is gebracht met fijngesneden truffel.
Nu is truffel niet iets dat je zomaar in huis hebt, daarom is fijngesneden bieslook een goed en ook heel lekker alternatief. En desgewenst kan het ook een lepeltje truffelcrème zijn.
Diegene die wel een truffel wil scoren kan dit doen bij Vanilla Venture (http://www.marliesbatelaan.nl/enooknog/vanilla-venture/).