Voor een geurige pompoensoep kun je verschillende soorten pompoen gebruiken. 
Ik  maak deze soep graag met een flespompoen, die vaal oranje-beige langwerpige met smaakvol oranje vruchtvlees. 
Eerst rooster ik de pompoen in de oven, omdat dit extra veel smaak geeft.
Het kost even wat tijd, maar dat roosteren kan ook al een dag eerder gedaan worden.
Een snufje vadouvan (zie ‘en ook nog/ingrediënt’) of kerrie past goed bij pompoen, dat moet echt wel een snufje zijn, anders gaat het specerijenmengsel overheersen.

voorgerechten

Pompoensoep

INGREDIENTEN
  • 1 middelgrote flespompoen
  • 4 sjalotjes of 2 kleine uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje fijngewreven vadouvan of kerriepoeder
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 8 deciliter-1 liter groentebouillon
  • zout, peper
  • 4 lente-uitjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden koriander of platte peterselie
BEREIDING

Prik de pompoen enkele keren in met een houten prikker, leg de pompoen op een rooster in een braadslede en rooster hem circa 1 uur in een voorverwarmde oven op 190°C.
Laat de pompoen iets afkoelen en halveer hem, zodra u hem kunt vasthouden.
Schep met een dessertlepel de zaden en draden uit de pompoen en verwijder daarna de schil, die kan er nu zo afgetrokken worden. 
Snijd de pompoen in stukjes.
Snijd de sjalotjes of uien fijn en bak ze circa 10 minuten in de hete olie.
Pers de knoflook en voeg deze toe aan de sjalotjes, voeg ook de vadouvan, rozemarijn en laurier toe en verwarm alles al omscheppend heel even op zacht vuur.
Schep de stukjes pompoen erdoor en voeg vervolgens de bouillon toe.
Breng alles aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken.
Verwijder rozemarijn en laurier en pureer de soep met een staafmixer.
Breng hem op smaak met zout en peper.
Snijd de lente-uitjes in flinterdunne ringen en voeg ze, samen met de koriander, vlak voor serveren toe aan de soep. 

Voor 4-6 personen

Geef een reactie