De aanhouder wint… ik geef de moed niet op en ga voor een koude soep, want de zomer komt er echt nog aan.
Komkommersoep is verrukkelijk! De combinatie met munt is klassiek, maar ben je daar niet zo’n liefhebber van, gebruik dan koriander of kervel. Een combinatie van munt en koriander is ook erg lekker.
De komkommer kan zowel geschild als ongeschild worden gebruikt, de soep wordt groener als je de schil er aan laat. Ik geef zelf de voorkeur aan schillen, de smaak wordt dan subtieler.
Maak de soep enkele uren van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

voorgerechten

Komkommersoep, koude

INGREDIENTEN
  • 1 grote komkommer
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 3 deciliter Griekse of Turkse yoghurt (de volle)
  • 1 teentje knoflook
  • 4-6 deciliter groentebouillon
  • 10-15 gram muntblaadjes
  • zout, peper
  • citroensap
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
BEREIDING

Schil de komkommer eventueel, halveer hem en verwijder de zaadjes; dit gaat heel handig met een kleine dessertlepel, daarmee schraap je de zaadjes er zo uit.
Snijd de komkommer in kleine stukjes, bestrooi deze met grof zeezout en laat ze 30 minuten in een zeef uitlekken.
Spoel de stukjes komkommer daarna onder koud water, laat ze goed uitlekken en dep ze droog met een doek.
Pureer de komkommer samen met de yoghurt, de fijngesneden knoflook, de bouillon en de muntblaadjes in een keukenmachine of blender tot een glad mengsel.
Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Laat de soep in de koelkast minstens 2 uur koelen. Serveer met bieslook.

Voor 4 personen

Geef een reactie