Bij restaurant La Cachette in Valence at ik zaterdag een verrassend lekkere kastanjesoep.
Deze was gegarneerd met een lepeltje mosterdroom en dat zag er niet alleen prachtig uit, maar de combinatie met de pittige mosterd was verrukkelijk.
Onderstaand recept is niet het recept van La Cachette, maar mijn eigen interpretatie daarop, qua smaak komt het heel erg in de buurt.
Een kommetje van deze soep zal zeker niet misstaan op de kersttafel.
Kastanjes poffen, pellen en vervolgens koken is een tijdrovend karwei en daarom zie je hier in Frankrijk volop gevacumeerde, voorgekookte kastanjes, die worden door de Fransen grif gebruikt.
Ze zijn ook in Nederland te koop en voor deze soep heel geschikt.

voorgerechten

Kastanjesoep met mosterdroom

kastanjesoep
INGREDIENTEN
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 150 gram knolselderij
  • 30 gram roomboter
  • 500 gram voorgekookte kastanjes (vacuüm verpakt)
  • 1-1,25 liter groentebouillon
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • zout, peper
  • 2 deciliter slagroom
  • 1-2 flinke theelepels grove mosterd
  • eetbare bloemetjes
BEREIDING

Snijd de knoflook en de sjalotjes fijn, snijd de knolselderij in blokjes.
Smelt de boter en bak hierin de knoflook, sjalotjes en knolselderij circa 8 minuten op zacht vuur.
Voeg de kastanjes toe, schep alles om en schenk dan de bouillon erbij.
Voeg ook het laurierblaadje en de tijm toe en wat zout en peper en breng de soep aan de kook.
Laat circa 25 minuten zachtjes koken.
Verwijder het laurierblaadje en de tijm en pureer de soep met een staafmixer.
Roer er 1 deciliter slagroom door, breng op smaak met zout en peper en verwarm nog heel even.
Klop 1 deciliter slagroom lobbig en breng deze op smaak met mosterd.
Serveer de soep in kleine kommen en schep in elke kom een lepeltje mosterdroom.
Garneer eventueel met een eetbaar bloemetje.

Voor circa 8 personen

Geef een reactie