Deze soep heb ik voor het eerst gegeten in Londen, bij Wagamama. Destijds, een jaar of zestien geleden, was Wagamama nieuw en immens populair, er stond een rij mensen buiten van minstens dertig meter, geduldig wachtend tot ze de lunch konden gebruiken.
De soep is het lekkerst met Japanse tarwenoedels, daarvoor moet je waarschijnlijk even naar de toko, of naar de natuurvoedingswinkel.
Vraag bij de toko meteen even naar dashi en naar de donkere Japanse sojasaus, want dit is een andere dan de bekende en meest gebruikte lichte Japanse sojasaus.
Voordat het vlees wordt gebakken, marineert het eerst een uurtje in teryakisaus. Deze saus is kant-en-klaar te koop, maar ik geef de voorkeur aan een zelfgemaakte versie, deze is echt veel lekkerder.
De porties zijn royaal, je zou dit zelfs als maaltijdsoep kunnen serveren.

voorgerechten

Noedelsoep met rundvlees

INGREDIENTEN
  • 5 eetlepels donkere sojasaus
  • 3 eetlepels sake (rijstwijn)
  • 3 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
  • 1,5 eetlepel dashi
  • 0,5 theelepel suiker
  • 2 entrecôtes à 150 gram
  • 200 gram Japanse tarwenoedels (udon)
  • 8 shiitake
  • 4 lente-uitjes
  • 2-3 rode chilipepers
  • 4 centimeter gemberwortel, geschild
  • 1,25 liter kippenbouillon
  • 2-3 eetlepels Thaise chilisaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
BEREIDING

Breng voor de teryakisaus de sojasaus, sake, 2 eetlepels mirin, dashi en suiker aan de kook. Neem de pan direct van het vuur zodra het mengsel kookt en laat de saus afkoelen.
Marineer het vlees circa 1 uur in deze teryakisaus, dep het daarna goed droog en bak het aan beide zijden circa 4 minuten in een grillpan (of in een koekenpan met anti-aanbaklaag).
Kook de noedels beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat ze uitlekken.
Verwijder de steeltjes van de shiitake en snijd de hoedjes in dunne plakjes. Snijd de lente ui en de chilipepers in dunne ringen en de gemberwortel in flinterdunne reepjes.
Breng de bouillon aan de kook met de chilisaus, vissaus, sojasaus, rijstazijn en 1 eetlepel mirin.
Verdeel de noedels over 4 grote kommen en schenk de hete bouillon erover. Leg het in plakken gesneden vlees, de shiitake, lente-ui, chilipepers en gemberwortel in de soep.

Voor 4 personen

Geef een reactie