Een geurige groentebouillon is dé basis voor een lekkere soep. Bovendien heeft groentebouillon als voordeel dat deze slechts 30 minuten hoeft te trekken, dit in tegenstelling tot kippen- of vleesbouillon. Na 30 minuten hebben de groenten optimaal hun smaak afgegeven aan de bouillon, langer trekken maakt de bouillon niet lekkerder.
Het is belangrijk dat de groenten zo klein mogelijk worden gesneden, zodat ze de bouillon lekker veel smaak geven. Als extra smaakmaker kun je wat kruiden toevoegen, denk daarbij aan blaadjes laurier, takjes tijm en oregano en aan de stelen van lavas (maggiplant), bladselderij en platte peterselie. Enkele gekneusde peperkorrels geven de bouillon extra pit.
Groentebouillon kun je voor heel veel soepen gebruiken. Natuurlijk zijn kant en klare bouillontabletten superhandig, ik gebruik ze ook wel eens en heb dan een sterke voorkeur voor de biologische groentebouillon van Cenovis, die je bij natuurvoedingswinkels vindt. Maar voor een soep met wat extra aandacht is zo’n zelf getrokken bouillon het lekkerst.

voorgerechten

Groentebouillon

INGREDIENTEN
  • 2 preien
  • 3 stengels bleekselderij of 200 gram knolselderij
  • 1 ui
  • 4 wortelen
  • 200 gram bloemkoolroosjes of 3 koolbladeren
  • 4 peterseliestelen
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 5 zwarte peperkorrels
BEREIDING

Snijd de groenten zo klein mogelijk en breng ze met 1 1/2 liter water langzaam aan de kook. Schuim het wateroppervlak af tot het water helder is en voeg dan peterseliestelen, tijm, laurier en de gekneusde peperkorrels (geef met een stevige pan een harde klap op de korrels) toe.
Laat de bouillon 30 minuten trekken in open pan op zacht vuur. Zeef de bouillon zonder de groenten door de zeef te wrijven en breng op smaak met zout en peper.

Voor circa 1 1/4 liter

Geef een reactie