Het is nu de tijd dat de verse maïskolven worden geoogst en dus ook het moment om er mee aan de slag te gaan.
Maïs uit blik en uit de diepvries is van goede kwaliteit, maar er gaat niets boven zo’n lekkere verse kolf van de plant.
Als de korrels nog lichtgeel en zacht zijn, kun je ze zelfs zo afhappen van de kolf, zonder dat je er verder iets mee hoeft te doen.
Deze lekkere, koude soep is heerlijk met enkele garnalen of reepjes gerookte vis.
Maar met een flinke lepel fijngesneden verse kruiden en gemaakt met groentebouillon is het een verrukkelijk vegetarisch gerecht.

voorgerechten

Maïssoep, koude

INGREDIENTEN
  • 4 verse maïskolven of
    400-500 gram maïskorrels
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  •  20 gram roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout, peper
  • 8 deciliter groente- of kippenbouillon
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 4-6 eetlepels fijngesneden kruiden (platte peterselie, bieslook, oregano)
BEREIDING

Snijd de korrels met een mes van de kolf, zet de kolf daarvoor rechtop en snijd van boven naar beneden de korrels eraf.
Leg daarvoor een kleine snijplank in een grote, lage schaal, zodat de korrels niet overal naar toe rollen.
Snijd de ui fijn, evenals de knoflook.
Verhit de boter met de olie en bak hierin de ui circa 5 minuten, voeg de knoflook toe en bak nogmaals 5 minuten.
Voeg dan de maïskorrels toe en wat zout en peper en bak de korrels onder zo nu en dan omscheppen circa 8 minuten.
Voeg de bouillon toe en de tijm en laurier en kook de soep circa 10 minuten.
Verwijder tijm en laurier en pureer de soep, zeef hem daarna eventueel omdat er nog wat vliesjes van de maïs in kunnen zitten. Maar noodzakelijk is dat zeven niet.
Laat de soep goed afkoelen.
Breng hem voor serveren nog op smaak met zout en peper en roer de kruiden erdoor. Serveer de soep gekoeld.

Voor 4 personen

Geef een reactie