Zo hartje winter kan ik af en toe naar een geurige tomatensoep verlangen en gelukkig kan deze wens worden ingevuld en ligt zo’n soep binnen bereik.
Weliswaar niet met verse tomaten, maar met tomaten uit blik en daar zitten hele lekkere tussen, zoals die smaakvolle Italiaanse San Marzano’s.
Kijk daarvoor eens bij een Italiaanse delicatessenwinkel, daar worden ze verkocht.
De prijs ligt iets hoger dan bij de doorsnee-tomaten uit blik, maar dat proeft u ook, de smaak is veel intenser.

voorgerechten

Tomatensoep

INGREDIENTEN
  • 2 kleine uien of 4 sjalotjes
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • 2 blikken gepelde tomaten à 4 dl
  • 1-1,25 liter groentebouillon
  • zout, peper
  • 4-6 eetlepels fijngesneden kruiden (platte peterselie, basilicum, bieslook)
  • 40-60 gram schapenkaas
BEREIDING

Snijd de uien of sjalotjes fijn en bak ze 6-10 minuten op zacht vuur in de hete olie.
Pers de knoflook en bak deze 2 minuten mee.
Schep dan de oregano, laurier en tijm erdoor en verwarm de kruiden even.
Voeg de tomaten met vocht toe en de bouillon en kook de soep 30-40 minuten op zacht vuur.
Verwijder tijm en laurier en pureer de soep.
Breng op smaak met zout, peper en de fijngesneden kruiden en schaaf aan tafel de kaas erover.

Voor 6 personen


Variatie

Voor een gevulde soep kunt u na het pureren wat kleine (eier)pasta met een korte kooktijd toevoegen en deze in de soep garen.
Daarna brengt u de soep op smaak.

Geef een reactie