Cèpes (eekhoorntjesbrood), cantharellen….. de markten in Frankrijk liggen er vol mee.
Tijd voor een romige soep, die met elke gewenste paddenstoel of met gemengde paddenstoelen kan worden gemaakt.
Wel geldt dat hoe smaakvoller de paddenstoelen, hoe smaakvoller de soep.
U kunt gerust champignons gebruiken, maar doe daar voor wat extra smaak dan een aantal cantharellen of shiitake bij.

voorgerechten

Paddenstoelensoep

INGREDIENTEN
  • 600 gram paddenstoelen naar keuze of verschillende paddenstoelen
  • 3 sjalotjes
  • 25 gram roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • blaadjes van 2 takjes tijm
  • 12 blaadjes salie
  • 8 deciliter kippenbouillon
  • zout, peper
  • 1,5-2 deciliter slagroom
BEREIDING

Borstel de paddenstoelen schoon, spoel ze, als ze erg veel zand bevatten, snel onder de koude kraan. Maar laat ze nooit in water liggen, dan zuigen ze zich vol en verliezen veel smaak.
Droog reinigen heeft echt de voorkeur.
Snijd grote exemplaren in stukken.
Snijd de sjalotjes fijn en bak ze circa 5 minuten in een mengsel van boter en olie.
Voeg de paddenstoelen, tijm en salie toe en bak de paddenstoelen op hoog vuur circa 5 minuten tot ze hun vocht loslaten.
Schep nu circa 2 eetlepels paddenstoelen uit de pan, deze gebruik je later als garnering.
Voeg de hete bouillon toe en wat peper en kook de soep 15-20 minuten.
Pureer de soep met een staafmixer, voeg 1,5 deciliter slagroom toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over 4 borden of kommen, druppel in elke kom een sliertje slagroom en schep er de achtergehouden paddenstoelen in.

Voor 4 personen

1 Reactie.

  1. Dennis | 20 oktober 2012

    Hoi Marlies.
    Wij ( Marina en ik ) hebben vandaag deze soep gemaakt. Het was heerlijk!
    Bedankt voor het lekkere recept.

Geef een reactie