Het is een genot om in dit jaargetijde bij de groenteman te kijken omdat er zo’n overvloed aan groenten te koop is.
Dit is een bijzonder seizoen; de laatste zomergroenten zijn er nog volop, maar ook al de eerste najaars- en wintervariëteiten zoals knolselderij, pastinaak en witte kool.
En niet te vergeten die fraaie verse bietjes die ongelooflijk lekker zijn in deze soep.
Kies hiervoor kleine malse bietjes, die vind ik het lekkerst en bovendien zijn ze sneller gaar.
Eventueel kunt u ook gekookte bietjes gebruiken, dan hoeft de soep maar circa 15 minuten te koken.
En komt er nog een heel warme dag…. de soep is koud ook erg lekker.

voorgerechten

Bietjessoep

INGREDIENTEN
  • 3 sjalotjes
  • 1 wortel
  • 1 kleine prei
  • 8 kleine bietjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 deciliter groentenbouillon
  • 1 eetlepel fijngesneden dille
  • zout, peper
  • 4 eetlepels zure room
BEREIDING

Snijd de gepelde sjalotjes fijn, evenals de wortel en de prei.
Schil de bietjes en snijd ze in stukken.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de sjalotjes, wortel en prei 4-6 minuten op zacht vuur.
Voeg de bietjes toe, schep alles even om en schenk dan de bouillon erbij.
Kook de soep 25-30 minuten tot de bieten zacht zijn.
Pureer de soep en breng hem op smaak met dille, zout en peper.
Serveer de soep warm of koud en schep voor serveren een lepeltje zure room in de soep.

Voor 4 personen

Geef een reactie